26 maj 2012

Telia Sonera involverade i avlyssningsskandal mot fackligt aktiva i Turkiet


I fredags rapporterade Sveriges Radio och Tidningen Arbetet att Telia Sonera är inblandade i en ny skandal. Telia Sonera som äger (36%) en stor del av Turkcell är inblandade i avlyssning av fackliga aktiva i Turkiet

Nyligen arresterades 19 kvinnor från olika fackföreningar. Jag har pratat med deras företrädare. Det visade sig att det som användes som bevis mot dem var deras samtal om hur de skulle organisera firandet av 8 mars, internationella kvinnodagen, säger Esref Okumus som är journalist på LO-tidningen Arbetet.

När tidningen Arbetet granskar fallen i Turkiet kommer man fram till att Turkcell har sammanlagt avlyssnat 569 mobiltelefoner av 631.

Men trots att landets största människorättsorganisation IHD rapporterar som har ett nära samarbete med Amnesty säger  att antalet avlyssnade oppositionella är betydligt högre än vad som uppges officiellt, enligt Özturk Turkdogan, ordförande för IHD, Han berättar att flera hundra IHD-medlemmar sitter i fängelse. – I nästan samtliga fall har bevisen hämtats ur avlyssnade samtal.

LO-TCO Bistånsnämds hemsida beskriver man situationen i Turkiet
De fackliga rättigheterna har inte tillräckligt skydd av lagen. Inom flera yrken, bland annat i offentliga sektorn, är det förbjudet att bilda fackföreningar. Fackens organisation och aktiviteter övervakas noga och polis har rätt att delta i möten. Lagen förbjuder strejker inom många branscher som inte normalt anses som samhällsnödvändiga. En ljuspunkt 2010 var att för första gången sedan 1977 tilläts första maj-demonstrationer på Taksim-torget i Istanbul och att de gick fredligt till. En annan positiv nyhet var att författningen ändrades så att kollektivavtal blev möjliga inom offentliga sektorn, kraven för att nå dit är dock mycket höga.
På sidan www.fackligarattigheter.nu rapporterar man följande:

2011-12-25 Fackligt aktiva inom de turkiska facken Egitim Sen och KESK har dömts till 6 år och 5 månaders fängelse. Sedan november 2009 har 31 fackligt aktiva suttit häktade för att ha tillhört en "olaglig" kurdisk organisation och stämplats som "terrorister".

2011-05-20 Turkiets regering vägrar anpassa landets lagar enligt ILO:s konventioner. Istället har 111 fackligt aktiva åtalats för att de deltagit i en demonstration.

2010-06-08 Seher Tümer, ledare för det turkiska offentliganställdas förbund (SES), greps kort efter sitt deltagande vid firandet av Internationella kvinnodagen den 8 mars 2009. Hon sitter sedan dess i fängelse med begränsad tillgång till advokat. Samma sak hände de 19 företrädare för kvinnoavdelningarna inom ett tiotal fackföreningar som arresterades i en razzia i februari i år. De anklagas för ”förberedelser till terrorbrott”. De påstådda terrorbrotten handlar i själva verket om förberedelser inför den internationella kvinnodagen, enlig kvinnornas fackförbund.

Ordföranden för Offentliganställdas centralorganisation (Kesk) Lami Özgensom som själv suttit 6 år i fängelse berätta:
-De avlyssnade anklagas för ”terrorbrott”. Det som binder dem till brottet är deras regimkritiska åsikter, eller det faktum att de deltagit i politiska manifestationer och studiecirklar. I några fall har polisen också hittat förbjudna böcker, tidningar och musikkassetter i deras hem eller på deras arbetsplatser.
 – Jag kan förstå att Telia måste slå vakt om sina marknadsandelar, säger Lami Özgen. Alla teleoperatörer medverkar i olagliga avlyssningar.
 – Men jag kan inte förstå att den svenska regeringen tillåter en verksamhet som berövar oss grundläggande fackliga och mänskliga rättigheter.   

Vi på  löntagarbloggen har tidigare uppmärksammat  fackliga kränkningar i Turkiet där anställda vittnar  om hot att organisera sig samt att man vägra skriva kollektivavtal.

Trots att rapporteringen har ökat från Turkiet om kränkningar på mänskliga rätteroch information är väldigt lätt tillgänglig idag vad säger Telia Sonera och Regeringen:

När LO-tidningen Arbetet frågar vad Telia anser om fallen svara man:
"Vi följer bara lagen"
men när Sveriges Radio Ekot ringer senare svara man:

På Telia Sonera säger Thomas Jönsson som är chef för extern kommunikation på Telia Sonera, att de inte känner till de utpekade fallen men hänvisar till att det redan har skickats ett brev till styrelsen i Turkcell om hur Telia Sonera vill att myndigheternas tillgång till näten ska hanteras.
 – Det kommer att tas upp med Turkcells styrelse snart, de här frågorna så att vi kan säkerställa att vi inte gör någonting bortom det som vi absolut måste göra för att få vara en Telecomoperatör i ett land, säger Thomas Jönsson.



Men vad säger då regeringen:

Telias ledning och den ansvarige finansmarknadsministern Peter Norman försäkrar att de mänskliga rättigheterna ska respekteras. Men ingen har tid för intervju....och ingen annan ansvarig på Telia Sonera.
 
Och hur reagerar då den Turkiska oppositionen. när Telia och vår ansvarige minister svarar på kritiken:
Parlamentarikern Sirri Sakik blir ursinnig när han får höra att Telias ledning ”tar avstånd från alla kränkningar av mänskliga rättigheter”.
 – Hur då? säger han. Genom att avlyssna oss?
 – Ni ska inte ljuga för er själva!
-Valet står mellan pengar och brott mot mänskliga rättigheter.
-Ni har valt pengarna. Allt annat är skitsnack.
säger Sirri Sakik som sitter i parlamentet för Freds- och demokratipartiet (BDP)

Summering:
Vi hör vad ni säger, men struntar fullständigt i vad ni säger!!






 Länkar:
»Sverige har valt pengarna«
Nya anklagelser mot Telia Sonera om avlyssning
 Telia: »Vi följer bara lagen«Telia: »
långa fängelsestraff för fackligt aktiva
Turkiet: kriminalisering av fackliga demonstration
Dömd till sju års fängelse för terrorism
Turkiet vittnar anställda om hot att organisera sig samt att man vägra skriva kollektivavtal.
MediaCreeper