29 januari 2012

Låglönearbetare bekostar våra prylar med sina kroppar






Jag fastnade nyligen för en artikel på Aftonbladet som konstaterade att arbetares rättigheter runt om i världen är minst sagt bristfälliga. Det kommer inte som en chock i sig, men man kan inte låta bli att bedrövas av effekterna av "den osynliga handens" ständiga örfilande av världens arbetare.

En problemaktör är Foxconn som bland annat monterar Iphone, Ipad, Playstation 3, Xbox 360, Wii och Kindle. Efter en kort eftersökning av vad Foxconn har gjort för mänskligheten på sistone hittade jag en artikel som redan 2006 konstaterar:

(D)e anställda vid fabriken i Longhua – som ägs av taiwanesiska företaget Foxconn och sysselsätter totalt 200 000 personer – tjäna(r) motsvarande 400 kronor i månaden. Då arbetar de ändå 15 timmar per dag, eller mer.–
Vi måste slita och jag är alltid trött, säger Zang Lan. Det är som armén. De tvingar oss att stå stilla i flera timmar, och om vi rör oss blir det bestraffning. Männen måste göra armhävningar.
Sent på kvällen, när arbetarna lämnar det femvåningshus där Apples spelare blir till, åker de inte hem. De tillbringar sin fritid, äter och sover i logementsliknande lokaler, där upp till 100 män eller kvinnor ska samsas. Besök utifrån är inte tillåtna, och arbetarna får endast ha ”få ägodelar”, inklusive ”en spann att tvätta kläderna i”.
Det är rimligt att ifrågasätta hur exempelvis en iPod Nano med över 400 olika komponenter kan kosta som en daglöning för mig som svensk medelinkomsttagare. Det går alltså att svara på denna fråga väldigt enkelt. Det är arbetarna i Kina och övriga låglöneländer som betalar med sina kroppar och med sina liv.

Nästa fråga man skulle kunna ställa sig är var ansvarskänslan hos dessa jätteföretag finns. Artikeln som, det krävs att åter påpeka, publicerades redan 2006 fick Apple att gå ut med ett pressmeddelande i vilket företaget säger sig vara
”engagerat vad gäller att säkerställa säkra arbetsmiljöer och att personalen behandlas med respekt och värdighet”
Om vi tittar på Apples egen statistik på hur deras underleverantörer hanterar sin personal så hittade man 2010 37 stycken allvarliga brott mot deras egen "code of conduct", däribland att arbetare utsattes för kemiskt avfall, manipulerande av lönespecifikationer, mutor och där det på tio fabriker hittades totalt 91 minderåriga bland personalen.

Foxconns fabriker innehåller uppenbara problem. 2010 tog 14 anställda livet av sig och året därefter dog tre anställda efter en explosion i en av företagets fabriker. Här har bland annat Apple uppgett sig vara "ledsna" över situationen och menar att Foxconn därefter hanterat situationen på ett tillfredsställande sätt:
"The independent team also found that Foxconn had worked openly with many outside experts and government officials in reacting to the crisis. Most important, the investigation found that Foxconn’s response had definitely saved lives."
Ulåtandet ovan kunde man läsa 2010. Då undrar man varför man härom veckan kunde läsa följande:
Förra veckan rapporteras över 300 arbetare på en kinesisk Foxconn-fabrik ha hotat att ta livet av sig genom att hoppa från taket [...] Enligt uppgift ska de ha blivit lovade ersättning om de valde att sluta på grund av uteblivna löneförhöjningar – ersättning som Foxconn sedan ska ha valt att inte betala ut alls.
Först vid 21-tiden på kvällen lyckades borgmästaren i Wuhan, staden där fabriken ligger, övertala de Foxconn-anställda att inte ta livet av sig. Incidenten hann dock orsaka ett temporärt stopp i tillverkningen.
Det kan utan vidare problem fastställas att det inte finns incitament för stora producenter som Apple och Microsoft att lösa dessa "moraliska dilemman" som man verkar se arbetares rättigheter som. Resultaten av deras problemlösande fastnar i beklagande och utredande och kan ifrågasättas när det år efter år dyker upp rapporter om övergrepp och utnyttjande av arbetare i låglöneländer världen över.

Det räcker inte heller att Foxconn som arbetsgivare sätter upp "självmordsnät" för att hindra sina anställda att ta livet av sig. Kanske du och jag ska ta oss en funderare över hur fräscha våra nya tekniska prylar egentligen är.

Uppenbarligen är det någon som betalar ett dyrt pris för vår möjlighet att hålla dessa produkter så pass billiga.

Läs mer:
MediaCreeper