29 januari 2012

Oppositionen vill sätta stopp för den ofrivilliga företagaren.


Alla oppositions partier vill riva upp delar av regeringens näringspolitiska reformer: att det sedan 2009 räcker med en uppdragsgivare för att få så kallad f-skattsedel, rapporterar Ekot idag. 

Oppositionen har nu chansen att lyfta fram frågan om de ofrivilliga företagarna. Inom frisörbranschen är det vanligt att man hyr sin stol och har f-skattsedel, istället för att vara anställd på en salong. Istället erbjuds man hyra sin stol istället för att vara anställd, alltså ofrivillig företagare.Ytterligare att exempel på detta när  programmet kaliber tar upp:
"Karin som hade arbetat i fem år på ett statligt verk blev erbjuden att komma tillbaka som ensamföretagare, annars skulle hon få sluta."
Antalet ensamföretagare har fördubblats på 15 år.

I programmet kaliber
berättas att  Socialdemokraterna har länge drivit denna fråga utan framgång, konstaterar partiets riksdagsledamot Fredrik Olovsson, som sitter i skatteutskottet. Han ser flera sätt att väcka frågan nu när det står klart att det finns en majoritet för en förändring. – Vi kan hänga upp ny lagstiftning på det här området på den motion som vi redan har lagt som inte har behandlats än, säger Fredrik Olovsson.

Arbetsmarknadsministern Hillevi Engström ser problem med att arbetsgivare kringgår Las, men tror inte att regeringens f-skatteändring påverkat saken.

Till SVT säger man nu att: S-krav att F-skatteregler utreds

Läs mer på:
Kaliber
Handelsnytt