Om man kunde sätta sin Iphone i halsen så är det lätt att göra det, nu är det snarare annat som stockar sig där när jag läser vilket pris som får betalas för att jag ska knappa in ett wordfeud-ord på min Iphone, och jag tänker både en och två gånger om jag verkligen ska spara ihop till den den Ipaden. För även om den är dyr så är det inte jag som får betala det riktiga priset för våra teknikprylar. Apple är bara ett exempel. På Foxconn i regionen Shenzhen och i den nya fabriken i Chengdu i Kina tillverkas alla stora märken.
Inget är som en morgon i Shenzhen. Att se en stad vakna är alltid fascinerande. Men att se 320 000 Foxconn-arbetare byta skift är som att betrakta en regisserad filmscen.
Hur var det nu, vilket pris är det som får betalas?
Ja, till att börja med obeskrivligt tuffa arbetsvillkor och arbetstider
Dagens arbete:
Foxconn med ett fabriksområde breder ut sig på tre kvadratkilometer.
Fabrik på fabrik. Bostadshus, kaserner stora som miljonprograms-kolosser där tusentals och åter tusentals arbetare är inhysta i sovsalar. Tolv personer i samma rum.
[...]
Vid varje möte med förmännen upprepas arbetsledningens motto: total lydnad. Som om fabriken vore en kasern under militär disciplin.
En tyst fabrik. De anställda får inte ens tala med varandra när de jobbar(.)
[...]
I regel kör man natt tretton skift på raken, sedan ett friskift och så tretton nätter igen. Elva timmar per skift där övertidsersättning betalas för de två sista timmarna.
Det är lätt att förstå att desperationen kan sprida sig, blandat med en hänförelse över det helt nya myllrande stadslivet. För det här är den största urbaniseringen som pågår just nu. Mängder av ungdomar från landsbygden söker sin lycka men hamnar hos Foxconn, som inte på något sätt är värst. Men det värsta har hänt, flera gånger!
I ett av rummen bodde nittonåriga Rong Bo.
Den åttonde januari i fjol hoppade hon från åttonde våningen.
Ytterligare sjutton arbetare mellan 17 och 24 år valde samma väg.
Det var på grund av självmorden som företaget satte upp näten. Nät för fönstren, nät för loftgångarna, nät för trapporna på utsidan. Tremetershöga taggtråds-toppade stängsel på taken.
Så, är det Foxconn som är den stora boven i sammanhanget? Ja du, det är förstås deras arbetsledare som pressar arbetarna de där extra timmarna men varför gör de det? För att få behålla de stora elefanterna. Samsung, Dell och i just det här fallet Apple.
Terry Gou (VD och grundare för Foxconn)vet hur kostnader pressas. Han vet vilka krav Apple har. På datorer ska 20–30 procent av priset vara ren vinst. Men för läsplattan och mobilerna är vinstkravet extremt. Hälften, 50 procent, av priset du betalar för en iPhone i butiken går till Apple i ren förtjänst.
Det fixar Foxconn.
Vi skrev igår om huvudleverantörernas sociala ansvar för de tidigare leverantörsleden på svensk mark. De multinationella företagen ligger på en helt annan nivå av utnyttjande. Samtidigt går det också ibland åt rätt håll. En kombination av en mognad på marknaden, lyckosamma strejker (trots strejkförbud) och groteskt nog hot om ytterligare självmord, vilket är badwill för konsumentföretagen och för landet i fråga. I det här fallet gäller det Kina.
...arbetare som tillverkar Xbox på Foxconns fabrik i Wuhanprovinsen som försökte förhandla upp sina löner. Ledningen svarade nej men gav arbetarna två alternativ: antingen fortsätta arbeta med oförändrad lön eller sluta sin anställning och få en ekonomisk kompensation. Många valde att sluta. När Foxconn lät bli att betala den utlovade ekonomiska kompensationen klättrade 300 arbetare i början av januari upp på fabrikstaket och hotade att hoppa.
Apples leverantörsansvar
Dell leverantörsansvar
Samsungs Corporate Social Responsibility
Sonys uppförandekod för leverantörer
Microsoft Citizenship report 2011 (från sid 57)
Löntagarbloggen - Hur mycket är svenska företags uppförandekoder värt?