18 januari 2012

The Voice - Universal äger deltagarnas personligheter

Kan man äga någons personlighet? Givetvis inte, men det är just vad TV 4:s nya talangprogram The Voice kräver. SR publicerade i går en artikel om The Voice deltagarnas kontrakt.
Avtalet är ett så kallat 360-avtal. Det vill säga att det täcker 360 grader runt om, för att få vara med i tävlingen så måste artisten gå med på att världens största musikbolag, Universal, får rättigheterna till allt som har med artisten att göra. Inte bara rätten till kommande skivor, utan även till all musik som artisten skriver, alla t-shirts, porträttbiografi – till och med en exklusiv rätt till personligheten står med i avtalet som artisterna får skriva under.
Dessutom krävs artisterna på 20 % av bruttoinkomsten på allt de tjänar vid sidan om. VD Per Sundin, på svenska Universal, säger att
”de ger artisterna en unik karriärmöjlighet, och då kostar det också extra”
Musikerfacket är mycket kritiska till detta och menar att det sätter konkurrensen ur spel.
” Tidigare kunde parterna på musikmarknaden ställa krav på varandra. Managerna bevakade artistens rättigheter gentemot exempelvis ett stort skivbolag, men när bolagen tar på sig alla roller så får en oerfaren artist en väldigt svag position menar musikerfacket.”
Som tittare på programmet, tar det lite udden ur tjusningen och glädjen över dem som kommer lyckas få en karriär efter. Bara att veta att de kommer att vara ägda under många år framöver av Universal, bara för att de fått vända ut och in på sina liv under några veckor i TV. Det känns lite osmakligt.

På frågan om vad Universal menar med att äga rätten till artisternas personligheter, väljer Universal att inte kommentera. Och på frågan varför så svarar per Sundin på Universal: ” Jag vet inte vad jag ska svara på frågan. Det är en del av skrivningen som hänger med från det internationella avtalet. Jag tycker att det är en olycklig formulering och den är inte så klockren. Man ska komma ihåg att det här är ett avtal som inte vi har konstruerat i Sverige utan det är ett internationellt avtal som är konstruerat för den internationella marknaden som vi måste följa.”

 Är det ens lagligt i Sverige och förstår verkligen de blivande artisterna vad det innebär?