Sedan 2008 när flera diskrimineringslagar slogs ihop till en enda och kravet på mätning ändrades så görs allt färre mätningar. Enligt Riksdag & Departement så ser reglerna ut så här nu:
” Den gamla jämställdhetslagen krävde att alla företag med fler än tio anställda varje år skulle upprätta en lönekartläggning och en jämställdhetsplan för att komma åt osakliga löneskillnader mellan män och kvinnor.
Men enligt den nya lagen gäller kravet enbart för arbetsplatser med fler än 25 anställda. Årliga kartläggningar är tillåtna men ska bara göras vart tredje år. ”
Nu är det endast 40 % av alla arbetsplatser som gör mätningarna, tidigare var det 53 %. Även det en låg siffra.
Enligt Kollega beror det på:
”Ointresse hos arbetsgivaren, att det fattas kunskap om lönekartläggning och att den tar för mycket tid att göra.”
Vad som är oroväckande med detta "ointresse" är att på 42 procent av de arbetsplatser där man har faktiskt har gjort lönekartläggningar hittade man osakliga löneskillnader 2010.
Mats Engström, Unionen säger till Riksdag & Departement:
” Det är alldeles för mycket. Dessutom kan man misstänka att det är ännu värre på de arbetsplatser där man inte har ett systematiskt arbete med lönekartläggningar.”
Danmarks fack har tagit det ett steg längre och räknat ut att de danska kvinnorna jobbat färdigt för i år, baserat på årslönen jämfört med männen, enligt Kollega.
”De danska fackens kampanj Kvindernes sidste arbejdsdag har fått stor uppmärksamhet bland annat på Facebook där drygt 24 000 personer har gillat tilltaget.”
De danska kvinnorna har 18 % lägre lön än männen och i Sverige är det ca 16 % skillnad. Annika Jankell räknade ut i söndagsmorgon under intervju av Kommunals Emma Lennartsson att svenska kvinnor kan lägga sina arbetskläder på hyllan den 14 november efter samma modell. Det blir ett långt jullov det.
Räknar man sedan på löneökningen totalt sett för en undersköterska i Sverige där det jobbar mest kvinnor, blir man mörkrädd.
Från 2000-2011 har löneökningen vart ca 7800kr totalt. Delat på 11 år, ger det en årslönehöjning på 709kr, delat i 12 månader det ger ”hela” 59 kronor brutto i månaden. (Siffrorna varierar från stad till stad, och bara det generella påslaget är inräknat).
Är det alltså dessa grupper i samhället som ska hålla nere sina lönekrav? Nej, upp till kamp alla kvinnor, ta reda på vad en man tjänar, lägg på 1000kr vid löneförhandling (oftast lättast när man byter jobb), så hamnar lönen kanske, om man har tur på samma nivå som en mans.