25 augusti 2011

De nya ”jobben” finns i Fas3, eller?




I gårdagens LO tidning kunde vi läsa att fler Kommunalsektioner säger nej till Fas3. Detta för att Vi ser att de hamnar där det är dålig bemanning.
Det tränger undan jobb, säger Birgitta Ögren-Lundberg, ordförande i sektionen.


Det borde vara självklart att alla sektioner går samman och säger nej till Fas3 platser. Då blir kommunal trovärdigt. Många av alla i Fas3 känner en stor misstro mot facket och säger sig vilja gå ur. För att få stopp på Fas3, krävs ett enat fack som tillsammans fattar ett beslut som ska gälla hela landet.

Arbetsgivaren vill ha folk i arbetsmarknadsåtgärder därför att personalen inte hinner med, säger Ing-Britt Hedlund, ordförande i sektionen.

Dessa sektioner säger än så länge nej till Fas3: Västerås, Örebro och nu är även Linköping med, oftast i alla fall.
Bemanningen är väldigt låg så arbetsgivarna tycker att det behövs Fas 3:or i äldrevården, berättar Barbro Flood, arbetsmarknadsansvarig på sektionen i Linköping.


Det allra märkligaste:
En arbetsplats plockade till och med in en vikarie för en fas 3-deltagare, så nog behövs de.


Hur kan detta vara möjligt? En i Fas3 ska inte utföra ett jobb någon annan skulle ha lön för, så varför då sätta in en vikarie? Finns det verkligen inget bättre att ta till i Jobb och utvecklingsgarantin? Vilka får jobb och utvecklas genom att tvingas ”jobba” för låga summor eller ett försörjningsstöd? Att dessutom inte ha rätt till semester eller kollektivavtal gör det hela ännu mer komplicerat. Facken kan inte förhandla för dessa personer, så enda sättet är att stoppa kommuner från att ta in Fas3.are.

Facket har ingen vetorätt. Ytterst är det Arbetsförmedlingen som bestämmer om Fas3-platserna. Och alla handläggare bryr sig inte om vad facket tycker.
– En del handläggare respekterar vår uppfattning, andra struntar i vad vi säger. Ibland får jag reda på det ändå finns folk i arbetsmarknadsåtgärder där vi har sagt nej, berättar Ing-Britt Hedlund.


26 600 personer deltog i Fas3 i juni. En av fyra, 6 400 personer, har sin Fas3-plats i en kommun.

Uppenbarligen är ju inte alla asociala, har svårt att komma upp på morgonen och riskerar att bli alkoholister. (ord som spottats ut av bland annat arbetsmarknadsutskottets riksdagsmän/kvinnor i regeringsställning) Eftersom det utförs riktiga jobb i Fas3 dagligen, borde ju siffran vara mycket lägre.

Så nog kan facket göra mycket för att stoppa detta vansinne. Om inte annat så handlar det om deras egna medlemmar, de som har jobb på timmar eller är vikarier blir undanträngda av Fas3:are och det är inte de livegna Fas3:arnas fel!

Något annat som man kunde läsa om igår i Orsa Tidning var om en Fas3:are som fått delegation att dela mediciner på en boendestödenhet. Det verkar som att utbildning trots allt inte lönar sig. Kan vem som helst få delegation på att dela ut mediciner varför ska man då läsa till undersköterska?

Den andra april i år skrev Orsa Tidning en artikel om en fas 3-are på Gränden som började:
Ingen utbildning, ingen handledning. Men de har ansvar för allt: aktiviteter, ekonomi och medicinering.


Det kan tilläggas att i regeringens budget för äldreomsorgen 2011 står det bland annat:

Ett omvårdnadslyft för äldreomsorgens medarbetare. 150 miljoner


Är det genomtänkt att satsa miljoner på kompetenslyft, när Fas3:are utan någon som helst kompetens kan utföra undersköterskors och annan vårdpersonals jobb?

Allt detta sker på uppdrag av regeringen, som har det yttersta ansvaret för Jobb och utvecklingsgarantin. De kan inte skylla ifrån sig och lägga över allt ansvar på tjänstemän/kvinnor på Arbetsförmedlingen eller på arbetsgivare. En nedmontering av arbetsmarknaden pågår och det måste stoppas!

MediaCreeper