26 augusti 2011

Lögn, förbannad lögn och arbetslöshetsstatistikJag är inte något statistiskt geni, så det är tur att det finns andra som kan det bättre. I min bevakning av medierna så kommer det varje vecka med en notis om arbetsförmedlingens veckostatistik. Den här veckan kan man se att arbetslösheten är nere i 6.9 % och det ser bättre ut för varje vecka. Vackert så?

Ja, men det är här expertisen kommer in och korrigerar verkligheten till en som känns mer trovärdig.

Jag tar Alliansfritt Sverige till hjälp för att förklara vad som är fel med arbetsförmedlingens politiserade(?) statistik.

LO-ekonomen Torbjörn Hållö twittrade om de nya arbetslöshetssiffrorna:
och AKU/SCB nu in. Rensad arbetslöshet är 368 100 eller 7,4%. Och ja det är högre mätt på EXAKT samma sätt som HT 2006. #100miljardersenare

Arbetslösheten är högre än när regeringen tog över. Mätt på samma sätt. Inget trixande med absoluta tal. Reinfeldt har en förkärlek för att mäta arbetslöshet i absoluta tal och säga att 100 000 fler är i arbete. Det är kanske sant men det är också helt irrelevant. Med den logiken har Kina en sysselsättning som är 150 gånger högre än Sverige.


Jag har en gammmal bok hemma med titeln "lögn, förbannad lögn och statistik" som påminner om att statistik ska man alltid vara källkritisk till och inte svälja med hull och hår. Speciellt när den används som politiskt slagträ. I den boken finns det också allsköns metoder som gör att statistik ser bättre (eller sämre ut) än den är med skeva diagram och dylikt. Men Alliansen har tagit detta till en ny nivå genom att helt sonika lagstifta om ändrade begrepp och mätmetoder. Som till exempel det här med att använda sig av absoluta tal.

Alliansfritt Sverige förklarar grejen med säsongsrensade siffror


Andra bloggar om statistiska tveksamheter
Tokmoderaten - En halverad riksdag

REKOMMENDERAD LÄSNING
Min politiska sida - Försök till tvångsprivatiseringMediaCreeper