16 mars 2011

Så vill EU styra över din lönOm drygt två veckor hålls ett EU-toppmöte som inte har uppmärksammats särskilt mycket i svenska medier. Däremot har det fått facken i hela Europa att gå i taket.

EU vill kunna styra lönebildningen i medlemsländerna.
  – I längden sätter EU upp ett ramverk för hur politiken i medlemsländerna ska se ut. Den svenska modellen förutsätter en viss politisk modell, det är inte säkert att vad man beslutar på EU-nivå överensstämmer med den, säger Monica Arvidsson från LO.


Sture Nordh, ordförande i TCO håller med:

– Vi hamnar på ett sluttande plan, man kan fråga sig vilken rättighet som kommer att tas bort nästa gång det är en ekonomisk kris.


Monica Arvidsson igen

– Det innebär att om Sverige skulle hamna i ett besvärligt statsfinansiellt läge, vilket det inte finns något som utesluter, så skulle EU kunna komma med rekommendationer om att dra in på offentliga utgifter. Det gör man enkelt och handfast genom att skära ned på personal och/eller genom att sänka lönerna i den offentliga sektorn.


EU:s argument känns igen. Det är redan genomfört i Irland och en rad andra länder. Enligt vissa, som t ex Anders Borg och andra finansministrar med liknande syn på saken har vi i Europa levt över våra tillgångar. Tankegångarna går igen... I wisconsin

Europaportalen, DN
MediaCreeper