13 juni 2012

Jag var på ILO-mötet när arbetsgivarna villkorade diskussion om mord på fackliga med att skrota strejkrätten

I fredags satt vår kamrat Henrik Johansson på ett ILO-möte i Genevé som kursdeltagare på den ansedda nordiska fackliga folkhögskolan "Genevéskolan" Säkert en spännande händelse att bara få vara med på ILO-konferensen. Men varken han eller någon annan kunde i sin vildaste fantasi ana vad arbetsgivarna skulle hitta på där på fredagsförmiddagen. Ingen. Här är hans berättelse, skriven där och då när det hände.


Jag sitter just nu i avslutande diskussioner på FN organets International Labour organizations konferens, och reflekterar över vad som sagts. Jag reflekterar över vad Svenskt Näringsliv och andra svenska arbetsgivare ställer sig bakom. I något som heter applications committee har arbetsgivarna ställt sig enade bakom kravet att strejkrätten inte ska ingå i något som heter konvention 87. Vilket i praktiken kommer slopa rätten till strejk för alla länder som inte har det lagstadgat.
Jag kommer inte gå in och förklara alla begrepp, men kommer däremot diskutera vad man egentligen ställer sig bakom. ... Låt mig ta det från början och väldigt enkelt. I applications committee som anses vara hjärtat av denna konferens, så skulle man behandla en lista på de största brotten mot rätten att organisera sig. De fem värsta handlar om folk som blivit mördade för sitt fackliga engagemang. När man skulle börja behandla dessa så säger arbetsgivarna i detta - trepartssammarbete mellan arbetare, regeringar och arbetsgivare - att man inte tänker behandla fallen förrän man slopar strejkrätten som en del av konvention 87.

Ja ni läste rätt. Arbetsgivaren utpressar arbetstagarna och regeringar och vägrar behandla fallen med mördade fackliga om man inte slopar strejkrätten. Bland dessa arbetsgivare ingår de svenska. Från arbetsgivarna förkastar man experternas uttalanden om att strejkrätten ingår i konvention 87. Man anser att experterna - som varit högst trovärdiga i alla år hittills - helt plötsligt inte längre är det.
Det går till och med så långt att arbetsgivarna lämnar mötet i protest, något som de senare förnekar. Alltså man strejkar mot rätten att strejka.

Nu är inte allt ve och fasa här nere i Genevé, då man snabbt anade ett rejält missnöje från regeringarnas sida över arbetsgivarnas beteende. Med detta missnöje kom även en rejäl avhyvling från den Amerikanska kvinnliga delegaten. Något som åtminstone för mig är ganska anmärkningsvärt, då USA kanske inte är mest känt för sitt stöd för arbetare. Skadan är redan skedd. Det blev ingen behandling av mord på fackliga personer på grund av arbetsgivarnas agerande, med stöd av våra svenska arbetsgivare. Samtidigt står vi inför det största hot mot facket någonsin, nämligen att rätten till att stejka kommer att försvinna.

Henrik Johansson Deltagare på den nordiska folkhögskolan, Genevéskolan

Andra som skrivit om det här:
Arbetet - Facket: Arbetsgivarna blockerar kampen för arbetsgivarnas rättigheter
Görans tankar och bagateller - Systemet för att övervaka arbetstagarnas rättigheter är hotad
Röda berget - Tycker Svenskt Näringsliv det är OK att fackligt aktiva mördas?
Publikt - ILO-strid om strejkrätten
Twitter: #ilo87