29 maj 2012

ILO får för första gången en från arbetstagarleden på toppen

I dagarna blev Guy Ryder vald till ILO:s Generaldirektör. Det blev han i konkurrens med Mona Sahlin som åkte ut redan i andra omgången. Mona Sahlin nominerades och backades upp av den Moderatstyrda regeringen och arbetsmarknadsminister Hillevi Engström är besviken och säger i Expressen.
(A)lla är överens om att hon var en av de starkaste kandidaterna. Så det är svårt att veta vad det beror på. Men uppenbarligen pågår ett annat spel vid sida om. Man är orolig att det inte blir den bästa som blir vald på slutet.

LO och TCO är dock nöjda då Guy Ryder är den person som dessa båda förespråkade.
Guy Ryder är den första Generaldirektör som väljs som kommer från arbetstagarleden sen ILO bildades 1919. Röda berget säger det väl:
Ryder var tidigare ordförande för ITUC och har därmed erfarenhet av internationellt fackligt arbete på en nivå Mona Sahlin inte har
.
Så varför nominerade arbetstagarorganisationerna och regeringen då olika personer? Sanningen är den att den moderatstyrda regeringen nominerade Mona Sahlin 3 månader efter fackens nominering.
I vintras förklarade den förra LO-basen Lundby-Wedin varför svenska facket valde att stödja en annan kandidat samtidigt som regeringen lanserade Mona Sahlin. ”Vi har sedan tre månader tillbaka nominerat Guy Ryder, som är tidigare generalsekreterare i vår international. Och det är en samlad nominering från hela internationella fackföreningsrörelsen”, sa Lundby-Wedin till di.se i slutet av januari.
Även SvD påpekar detta:
När svenska regeringen i början av året meddelade att man nominerar den tidigare S-ledaren Mona Sahlin till posten som generalsekreterare för ILO, höjde många förvånat på ögonbrynen. Få hade hört hennes namn i diskussionerna kring vem som ska leda FN:s fackorgan för sysselsättnings- och arbetslivsfrågor in i framtiden. Särskilt överraskade blev de svenska facken, som redan ställt sig bakom favoriten Guy Ryder, tidigare ordförande för världsfacket IFS och en av ILO:s generaldirektörer.
Så det där spelet vid sidan om. Det stod snarare arbetsmarknadsministern och den moderatstyrda regeringen för.
 
ILO står för International Labour Organization

ITUC står för International Trade Union Confederation och representerar 175 miljoner arbetstagare i 153 länder. IFS är den svenska förkortningen för Internationella fackliga samorganisationen. Därav de olika uppgifterna i media.

Intervjuer med Guy Ryder
Transport international 2002 - REKOMMENDERAS
Political affairs 2007
Al Jazeera 2011

MEDIA

Aftonbladets ledarblogg - Facklig kandidat till ILO Göteborgsposten - LO:s man slog ut Sveriges kvinna Arbetet - Mona Sahlin inte fackets kandidat till toppjobb i ILO SVD - Världskris kan bli Sahlins huvudvärk TCO-tidningen - Guy Ryder blir ny ILO-chef, Sahlin ut i andra valomgången The Guardian - A new role för the ILO in the world economy DN - Sahlin blir inte ny ILO-chef Aftonbladet 2 - Miljonsatsningen som inte gick hem Nordiska fackens samorganisation - Guy Ryder vald till Generaldirektör för ILO