1 juni 2012

Kommer reglerna skärpas för fas 3 - den här gången?

ARBETET:
– Det är extremt provocerande, säger Bettina Kashefi, statssekreterare hos arbetsmarknadsminister Hillevi Engström, om att Jobbfab­riken tar ut fyra miljoner kronor i aktieutdelning. 
Företaget tog emot över 600 fas 3:are förra året och är sannolikt det största privata företaget i branschen. Det fick runt 35 miljoner kronor i statliga bidrag för fas 3-deltagarna. Var sjätte skattekrona blev vinst.
Jobbfabriken är inte ensamma om detta, det finns flera.

Ja, det har varit oerhört provocerande med hela fas 3-cirkusen. Dessutom har vi inte sett några åtgärder än. Endast bekymrade luftpastejer från arbetsmarknadsministern, men det är lite Alfons över detta. Jag ska bara...
I april förra året aviserade arbetsmarknadsminister Hillevi Engström att regeringen skulle se över anordnarbidragets konstruktion. Översynen skulle vara klar i höstas. Det blev ingen översyn. När regeringen kom med budgetpropositionen i september bollades uppdraget i stället vidare till Arbetsförmedlingen, som fortfarande filar på ett förslag.Samtidigt går de i fas 3 på knäna både mentalt och ekonomiskt. En sak är säkert, de allra flesta kommer inte en millimeter närmare ett riktigt jobb. Det mest provocerande är regeringens passivitet i den här frågan. Så provocerande så att flera kommuner nu tagit saken i egna händer och tagit avstånd från fas 3. Bland annat Malmö och Göteborg. Det betyder tyvärr inte att de är fas 3-fria zoner. De privata anordnarna finns kvar.