17 maj 2012

Företagarna har fel uppgifter om den utvisningshotade pizzabagaren

TV4-nyheterna lyfter just nu en fråga om den utvisningshotade pizzabagaren Hüseyin Kizilca som påstås ha tjänat 216 kronor för lite och att det är därför som Hotell & Restaurangfacket inte ger rekommendation att han får stanna i Sverige. Uppgifterna har de enligt egen uppgift fått från arbetsgivarorganisationen Företagarna. Ursprungligen kommer nyheten från Nerikes Allehanda den 23:e april och redan då bemötte HRF dessa felaktiga uppgifter i pressmeddelandet "HRF hade inget att anmärka på när det gäller pizzabagaren i Vedevåg".
I december 2011 återkom arbetsgivaren med en ny ansökan där pizzabagaren erbjöds 21 000 kronor i månaden. Vid det ansökningstillfället hade HRF inget att erinra. Varför Migrationsverket inte har valt att väga in detta i sitt beslut vet vi inte. Detta framkommer inte i Nerikes Allehanda och tidningen har i våra kontakter med dem avböjt att ta in en rättelse. Vilket beslut Migrationsverket fattar efter att vi lämnat vårt yttrande vet inte vi. Som fackförbund har vi ingen fortsatt del i processen. Om verket fattat beslutet att avslå ansökan trots att vi uppgett att han erbjudits avtalsenliga villkor är det ytterst märkligt. Vi beklagar djupt att processen har drabbat en enskild person, som är extra utsatt som asylsökande. Vår förhoppning är att Migrationsverket omprövar sitt beslut.
Att Företagarna gärna gör det här till en "Go home-fråga" såsom skedde med Laval, det är inte förvånande. Men att det blir ett nyhetsinslag i TV4-nyheterna, som så ensidigt tar ställning i frågan. Det tyder på bristande faktakontroll.

Läs mer:
Uppdatering om det felaktiga TV4-inslaget om Pizzabagaren
MediaCreeper