23 februari 2012

Tågpersonal hotar med massjukskrivningar


Skilsmässoscheman som slår sönder familjen. Tågbolaget Veolia som kör Öresundstågen sedan december förra året får nu massiv kritik från personalen. Skånska.se:
- Hela veckan har jag pratat med medlemmar som är riktigt upprörda på Veolia, säger Jonas Pincini, som är ordförande i Seko klubb Öresundståg.
Enligt Jonas Pincini är personalen främst oroade över att deras sociala liv kommer att slås sönder.
- Till exempel kommer man behöva jobba både morgonpass och kvällspass under samma vecka. Vi har många småbarnsföräldrar i personalen, som behöver kunna hämta och lämna på dagis. De undrar hur de ska få ihop allt, säger han.

Veolia har inte velat lyssna på fackföreningen så därför hotar nu personalen med olagliga protestmetoder. Skånskan.se:
I morse fick Jonas Pincini samtal om att personalen tänker organisera massjukskrivningar i protest mot de nya rutinerna. Detta är inget facket ställer sig bakom, men har vetskap om. Och en av de som är inne på den linjen är en tågförare som vi pratat med.
- Vi gick från DSB och blev lovade lugn och ro. Detta är värre än DSB, säger tågförararen, som vill vara anonym. Han menar att om Veolia inte slutar behandla sin personal ”som djur” så måste man agera.

Hur menar du då?
-Veolia har en taskig människosyn. Månadsscheman blir veckolistor och all planering man gör kastas omkull. De menar att de har full rätt att göra detta, men det slår sönder mitt liv. Jag får mitt schema och planerar dagis och familjeliv efter detta och så kan det ändras bara några dagar innan.

Veolia besvarar det hela med att det finns "viss substans i kritiken" men att det på det stora hela gått bra att ta över verksamheten efter DSB.