8 februari 2012

Statsministern borde hellre satsa på bättre arbetsmiljö än på högre pensionsålder



Statsminister Fredrik Reinfeldt föreslår att höja pensionsåldern, det berättade han för Dagens Nyheter igår (7/2). För att klara en hållbar samhällsekonomisk utveckling ska man vara beredd att byta karriär i ens arbetsliv och förlänga den upp till 75 års ålder, menar Reinfeldt. Idag är det möjligt att pensionera sig mellan 61 och 67 års ålder. Huvudpoängen tycks vara att människor lever allt längre och då räcker inte pensionen lika långt om man ska pensionera sig vid 65.

Istället bör personer som har ett slitsamt yrke inom exempelvis vården eller byggbranschen, utbilda om sig och hitta ett nytt yrke med mer administrativa arbetsuppgifter. Statsministern utvecklade sitt resonemang,

Hela vårt liv är präglat av att vi från det att vi pratar med yrkesvägledaren och fattar ett beslut, så tror vi att vi ska jobba med samma sak hela livet”.

Men är det verkligen konstruktivt, eller ens realistiskt, att någon som arbetat inom vården i 30 år, ska utbilda om sig till t.ex. kommunikatör och konkurrera med de yngre (en grupp där var fjärde idag är arbetslös) på arbetsmarknaden? Kritiken lät inte vänta på sig.

IF Metalls nya ordförande Anders Ferbe säger,

Man måste vara ödmjuk i en sådan här fråga. Det vi pratar om är kanske en gruvarbetare i Kiruna som arbetat i 25 år i underjorden. Helt plötsligt säger statsministern att han ska byta jobb och göra någonting annat”.
LO håller med om att det är viktigt att erbjuda möjligheter till vidareutbildning, men menar att regeringen främst borde satsa på arbetsmiljön på arbetsplatserna så att människor inte slås ut i förtid. Det säger LO-ekonomen Mats Morin till DN.se. Medlemmarna i LO utgör majoriteten av dem som har sjukersättning idag och mer insatser behövs för att förbättra folkhälsan, säger han.

Expressens läsare var inte heller nådiga i kritiken mot förslaget.
Politiker kan säkert arbeta, till de är 100. En del orkar knappt arbeta till de uppnår allmänpension.
MediaCreeper