2 februari 2012

Butiksrån fortsätter vara en verklighet och en fruktanRegeringen har återigen gått emot riksdagens beslut. Den här gången gäller det en önskan om att lagstadga om så kallad sluten kontanthantering. Riksdagen fick majoritet för detta i mars förra året. Med ett slutet system blir risken för butiksrån mycket mindre.

Detta skedde häromdagen.
Igår kväll, tisdag, rånades Coop Konsum i Hälleforsnäs utanför Flen, av två män som beväpnade med yxa och pistolliknande föremål bakband personalen. Bytet var kontanter.
– Vi är mycket upprörda över att rånen fortsätter i den här omfattningen. Vi behöver få ett slut på det här och det trauma som det innebär att möta en rånare. Vi ser ju att det är kontanterna som rånarna går på. Så vi vill att man installerar slutna kontanthanteringssystem, säger Martine Syrjänen Stålfors som är arbetsmiljöombudsman på förbundet.Brottsförebyggande rådet skriver i sin rapport "Butiksrån"
Rånare motiveras främst av behovet av pengar. Åtgärder som syftar
till att reducera mängden tillgängliga kontanter i butiken är sannolikt
därför de mest effektiva för att förebygga rån.
[...]
I mars 2011 beslutade riksdagen att regeringen tillsammans
med arbetsmarknadens parter ska ta fram ett förslag till lag
om sluten kontanthantering inom detaljhandeln.


Det här blev alltså inte verklighet. Arbetsmarknadsministern gick i stället på Företagarnas och arbetsgivarorganisationen Svensk Handels linje. Så här kan man läsa på Företagarnas hemsida.
Regeringen har lyssnat på Företagarnas och Butikernas invändningar!

Istället har regeringen kommit fram till att Arbetsmiljöverket ska kunna gå in och i enskilda fall begära åtgärder. Handels anser dock att detta inte är tillräckligt. Speciellt som Arbetsmiljöverkets resurser är kraftigt reducerade.

Företagarnas och Svensk Handels argument är framförallt ekonomiska. Det kostar enligt de ca 100 000 kr att installera system för sluten kontanthantering. Men Handels kan tänka sig undantag för vissa butiker. En sådan kompromiss verkar dock inte ha nått regeringens öron.
Handelsnytt:
Inför att regering (sic) skrotade lagen hade man ett samråd med arbetsgivarorganisationer och fack. Arbetsgivarna är negativa till en lag. Handels tycker att den behövs eftersom Arbetsmiljöverket inte är starkt nog. Men man kan tänka sig undantag för vissa butiker.
– Vi har bara haft ett möte, det kallar jag en snabbversion av demokrati.


Skydd mot rån i handeln - Skrift från Handelns samarbetskommitté
Butiksrån - Brottsförebyggande rådet
Butiksrån; utveckligen fram till 2010 - Brottsförebyggande rådet
Nya affärer - Blir du tvungen att skaffa sluten kontanthantering?
Handelsnytt - Regeringen nobbar slutna kassor i butiker
LO-tidningen - Butiksrånen kvar på hög nivå
Riksdag & Departement - "Regeringen: Ingen lag om kontanter i butik

Frågan är om Regeringen sätter företag före människor eller om de tycker precis som Mitt Romney att företag är människor?