11 januari 2012

Sparkade fackliga drivs mot fattigdom

På de femstjärniga hotellen Angkor Village Hotel och Angkor Village Botanical Resort Hotel i Siem Reap, Kambodja, är det inte tillåtet att organisera sig fackligt.

Löner som inte betalas ut, dålig arbetsmiljö, nekande till arbetares rätt enligt lag och kort eller ingen semester är regel snarare än undantag. 4 juli 2011 bildades det därför fackföreningar på hotellen. 25 juli svarade arbetsgivaren med att börja sparka de organiserade arbetarna. Demonstrationer har nu pågått utanför hotellet i flera månader.
Medan ägarna till dessa lyxhotell reser till Frankrike fram och tillbaka drivs de sparkade anställda djupare och djupare in i fattigdomen. Som ytterligare ett straff har ägarna, Olivier Piot och Tep Vattho, fått dem svartlistade i branschen genom att säga till övriga hotell i Siam Reap att inte ta emot dem (översatt från IUF).
Vi trivdes under vår vistelse på Angkor Village Hotel. De anställda var väldigt artiga och hjälpfulla. Vi kommer att rekommendera hotellet till våra vänner, det skriver Richard Anderson i gästboken på hotellets hemsida.
I övrigt används hemsidan mest som ett skrytverk om hur fantastiskt hotellet är. Under tiden fortsätter de före detta anställda att demonstrera utanför grindarna.

Den svenska turismen till Kambodja ökar. Landet lockar generellt över två miljoner turister varje år och är väldigt beroende av turistnäringen.

Läs mer:
http://cms.iuf.org/?q=node/1254
http://schystresande.se/