19 januari 2012

Är du nöjd nu Björklund? Jag lovar, lärarna är det inte!Rapport kan avslöja att det har kommit fram kritik mot Regeringens påhitt att lägga ut uppdraget att kontrollera och registrera lärarlegitimationer på Proffice, ett av de största bemanningsföretagen.
Julio Bunz, tidigare anställd på kontoret, berättar:
-Det var en tävling där vi skulle registrera ansökningar så fort som möjligt. När jag tänker på det nu undrar jag hur rättssäkert det är att pressa igenom en registrering på några minuter för att vinna en tävling - en ostbricka...
[...]
- Vi fick inte prata med varandra, vi fick inte gå mellan olika våningsplan, vi fick under inga omständigheter kontakta Skolverket själva, säger Julio Bunz.


Häromdagen skrev jag om företaget Foxconn som nyttjas av alla stora teknikföretag. De anställda tvingas där jobba 13 nattskift i rad och fick inte heller prata med varandra, än mindre organisera sig. Seriöst, menar ni att Sverige är lika j-la illa?

Ja. Svensk lag säger att endast myndigheter får utöva myndighetsutövning. Låter logiskt. Den här lagen har sveriges regering tänjt på till bristningsgränsen genom att skriva avtal med enskilda anställda som dessutom får ca 10 000 mindre i lön än vad en handläggare tjänar. Är det på det här sättet regeringen Reinfeldt värnar den svenska modellen?

Lars Garnefält, ombudsman på fackförbundet Sveriges ingenjörer, berättar att han besökt anläggningen efter att personalen hörde av sig:
-Vi fick träffa dem i två omgångar för alla ville prata med oss!


Nu är det allvar Jan Björklund! Kommer du visa lärarna tillbörlig respekt och avsluta den här lilla delen av ert högerexperiment? Ni trampar på alla lärare som faktiskt tycker att reformen med lärarlegitimationer är en bra idé. Trots allt krångel det innebär. Trots all oro det frambringar. Trots att en del av dessa lärare med jobb nu inser att de kanske kommer bli av med sina jobb för att de inte har den behörighet som krävs. Även de kan faktiskt stå över sin egen situation och ta tag i den. För att de tror på en framtid med högre status, högre respekt och högre lön för lärarkåren.

Och du väljer att trampa på deras framtid. På nuvarande och kommande elevers framtid. På Sveriges framtid.
Så här säger Jan Björklund på regeringens hemsida.
- Lärarlegitimation kvalitetssäkrar läraryrket och höjer dess attraktionskraft. Att vi har duktiga lärare är en nyckelfråga för Sveriges framtid.

Skäms Jan Björklund. Skäms Proffice, Skäms skolverket. Skäms ni förbannade marknadsnaiva liberaler och högerskämt som sätter pengar framför kunskap och bildning! Som sätter makt och bilden av att reformen ska se bra ut inför valet 2014 framför rättssäkerhet, noggrannhet och humana arbetsvillkor för de som ska genomföra det viktiga arbetet.

Bloggat:
Alliansfritt Sverige 1 - Björklunds lärarlegitimation beslutas av proffice
Alliansfritt Sverige 2 - Proffice ger lärare behörighet i ämnen de inte kan
Alliansfritt Sverige 3 - Proffice utlyser tävling om lärarleg
Görans tankar och bagateller - Myndighetsutövning på entreprenad, en tävling om längre fika
Martin Mobergs betraktelser - Lärarlegitimationsreformen ett allt tydligare fiasko...
Röda Berget - Björklund gör lärarleg till ett skämt

Media:
Lag & Avtal - Han anmäler hanteringen av lärarlegitimationerna
SR Ekot - Prövning av lärarlegitimationer väcker kritik
Lärarnas riksförbund - Vi kräver garantier för beslut om lärarlegitimationer
Västmanlands läns tidning - Skolverket tar hjälp av Proffice
Dagens Nyheter - Massiv kritik mot avtal om lärarlegitimation