29 december 2011

Utförsäkringarnas arkitekt hopplöst dåligt informerad


Nu när riskdagen har julstängt passar andra Moderata skribenter på att gotta sig i debattinlägg och uttalande. Ta bara Helena Riviére, hennes senaste inlägg är riktig ruggig läsning, arrogant och nedlåtande!
”En framstående socialdemokrat for land och rike runt och sade förlåt. En annan framstående socialdemokrat åker på skrämselturné och sprider osäkerhet och oro genom sitt tal om att människor inte har någon trygghet när de blir sjuka. Somliga tror att det inte längre finns någon försäkring”
Sedan påstår hon i sin rubrik att utförsäkringen gör att folk får jobb. Hon har tittat på Arbetsförmedlingens statistik minsann:
”12 610 personer utförsäkrades. Av dem var 3 123 så allvarligt sjuka att de fick stanna i sjukförsäkringen antingen med förtidspension eller med förlängd tid med sjukpenning. Sjuka blir alltså inte nödvändigtvis av med sin sjukpenning. Det görs en individuell bedömning.”
Vidare skriver hon:
”8 441 skrev in sig på Arbetsförmedlingen. Av dem har 2 351 återvänt till sjukförsäkringen efter att ha prövat på arbetslivsintroduktionen. Det funkade tydligen inte.”
Vad hon menar med: ”funkade tydligen inte”, det kan vi bara gissa, mycket nedlåtande uttalande i alla fall. Och här kommer Helena Riviéres poäng:

”Men 6 090 har inte återvänt till sjukförsäkringen, och av dem är 5 049 i arbete eller på väg mot arbete. Tack vare utförsäkringen är de på banan igen.”
För att vara en avdankad moderat verkar Helena Riviére vara väldigt insatt i vad folk gör.
Sedan har vi en annan moderat som tycker till om Fas3 i Sveriges Radio, det är Edward Riedl, riksdagsman från Västerbotten. <
Kom ihåg att vi har 28 000 i fas 3-insatser och de vill (S) alltså ersätta det med 2800 plusjobb. Vad ska hända med de andra 25 000 som i dag har olika former av insatser i fas 3? Ja, svaret är att de kommer att få gå tillbaka till försörjningsstöd, det vill säga socialbidrag, säger han.”
Gå tillbaka till? Så han tror att alla i Fas3 levt på försörjningsstöd? De flesta har faktiskt haft jobb, och varför tillägger han: det vill säga socialbidrag?
Monica Norlund från fackförbundet Kommunal säger i samma artikel att ”sex av tio som gick in i fas 3 för två år sedan är fortfarande kvar där. ” Hon är inte förvånad över siffrorna:
Vi hade redan signalerna när man 2007 började försämra a-kassan och sedan tog man bort det vi har tyckt och tycker fortfarande är viktigt och det är ju plusjobben som vi hade. Därför att där fick de en anställning, och där fick de möjligheter att gå in i ett fackförbund, man hade avtalsenliga löner och man gick under kollektivavtal. Alltså där hade vi från kommunal ett trygghetssystem där det fanns lite respekt för de arbetslösa, säger hon.”
Ord mot ord, vilka ord väljer vi att tro?


I övrigt: