28 december 2011

5 IF Metallare får 800 000 tillbaka på lönen


5 IF Metallare stämde företaget Modulpac utanför Ljungby.
Dagens Arbete skriver:

Det blev en riktig storslam för IF Metall. Arbetsdomstolen (AD) dömde till de fem medlemmarnas fördel och nu får företaget betala för utebliven lön och ob-tillägg.
Ka-tjiiing!!! Vad har hänt?
Företaget har bakat in OB-tillägget i månadslönen utan att personalen förstått det, (det ska ha skett mellan 2003 och 2009 och gälla även natt- och helgarbete, reds anm). Under så många år blir det stora pengar, säger Bo Vilner på LO-TCO Rättskydd.
Eller snarare de hävdar att de har bakat in OB-tillägget. Men hur ska de kunna bevisa det, och viktigare ändå. Hur ska de anställda kunna kontrollera att företaget lagt på OB-tillägget i lönen. Det är det tvisten i grunden handlar om.
I sin stämningsansökan påpekar IF Metall att ob-ersättningen är ett rörligt tillägg till lönen och ska redovisas separat. Dessutom finns ingenting i anställningsavtalen som tyder på att ersättningen skulle ingå i lönen.

Men tvisten är inte avgjord utan:
Domen i AD var en så kallad mellandom, det pågår fortfarande en tvist om ett eventuellt skadestånd till personalen och förbundet. Bo Vilner har begärt 50 000 kronor till var och en av de fem personerna och 100 000 kronor till IF Metall.

Vad säger företaget?
Modulpacs vd Sven Ingvaldsson vill inte kommentera domen på telefon. Han skriver i ett mejl att företaget betalar, och har alltid betalat löner i nivå med kollektivavtalet eller högre. Dock har de redovisats felaktigt för att förenkla för företaget och de anställda. Det var därför som Modulpac blev stämda, skriver han.

Så kolla in din lönespecifikation! Du kanske också har pengar att hämta som felaktigt undanhållits dig.