16 december 2011

HRF och Handels: -Våra krav står fast!

Industrin skrev på. 3 procent blev resultatet i kollektivavtalen, som löper i 14 månader. Stefan Löfwen, IF Metall, anser att industriavtalen ska vara normerande för övriga förbund.Trots det går Hotell- & restaurangfacket och Handels ut med styrkebesked:
– Jag är övertygad om att fackförbunden inom industrin gjort ett bra jobb i förhandlingarna. De har mött ett otroligt tufft motstånd. Men för vår del kvarstår kravet på 3,5 procents löneökningar, jämställdhetspott och låglönesatsning, säger HRF:s ordförande Ella Niia.
Industrifacken valde tidigt att stå utanför LO:s samordning, medan både HRF och Handels valde att ingå i den. Handels förhandlingsledare, andre vice ordförande Tommy Tillgren:
– Industrifacken har sin egen lilla samordning, vi övriga elva LO-förbund har vår.
Och HRF och Handels får stöd från LO.
– Vi kommer inte att ompröva kraven i LO:s avtalsplattform. I industrifackens uppgörelse saknar vi jämställdhetspotten, avtalade begränsningar av visstidsanställningar och en satsning på de lågavlönade med ett krontalspåslag, säger Per Bardh, LO:s avtalssekreterare.
HRF:s första avtal i avtalsrörelsen går ut sista maj 2012. Det avtalet gäller för en stor majoritet av alla anställda i hotell- och restaurangbranschen - en bransch som dras med låga löner och otrygga anställningsformer.
Handels sluter (förhoppningsvis) avtal 1 april, då för anställda i butik och på lager. Tillsammans representerar förbunden ungefär 180 000 medlemmar.
– Vi ser inte det här som ett märke. Vi är elva förbund som har enats om LO-samordningens frågor och krav och det är dem vi driver. Vi går nu inte med ett yrkande på 2,6 eller 3 procent till våra motparter utan står fast vid våra krav, säger Ella Niia, ordförande för Hotell- & restaurangfacket.


Följ avtalsrörelserna via:
Hotell- & restaurangfacket: http://www.hrf.net/avtal-2012
Prenumerera på nyhetsbrev om avtalsrörelsen från LO: http://www.lo.se/home/lo/home.nsf/unidView/813EBC4701AAF0EAC125791100304FB9