5 december 2011

"Det krävs mer civilkurage"DN den 4/11 2011
– Den rädsla som du beskriver hos personalen, den vill vi inte se. Jag vill verkligen uppmana till civil­kurage hos all personal, att personal vågar vara öppen med brister. Det handlar både om ledarskapet och att personalen måste ta ansvaret att identifiera brister och påtala dem. Detta säger äldreminister Maria Larsson i början av vanvårdsskandalen.

Men Nejad Khadiri, som också var gäst i programmet, blev av med jobbet när han tog upp brister inom hemtjänsten.


I senaste LO-tidningen kan vi berätta för äldrevårdsminister Larsson att civilkuraget har belönat sig igen.
Den här gången är det landstinget som genomför Caremas önskan.
Läkaren som anmälde vanvården på äldreboendet Koppargården, som drivs av Carema, får inte vara kvar. Anledningen är samarbetssvårigheter, enligt stadsdelsförvaltning.

[...]
– Stadsdelsledningen har nu beslutat att vi inte kan vara kvar på Koppargården, säger Anders Hellström, verksamhetschef och medicinsk ansvarig läkare på läkarorganisationen Trygg Hälsa. Motiveringen är att vi inte kan samarbeta med Carema.

Upprinnelsen är att en läkare för redan ett år sedan slog larm om missförhållanden.
Enligt Hellström slog läkaren larm om vanvården på Kopparbergen redan för ett år sedan. Då valde stadsdelen att inte göra någonting. När samma läkare anmälde missförhållandena en andra gång i början av september läckte uppgifterna till Dagens Nyheter. Först då agerade kommunen.

– Det är vår skyldighet att säga ifrån. Men när vi gör det blir vi straffade. Ur demokratisk synvinkel tycker jag att det här farligt. Det sänder fel signaler till samhället. Budskapet blir att den som slår larm plockas bort.

Äldreminister Maria Larssons goda råd är i sanning dyra! Speciellt för den läkaren som nu är en i raden av de som blir av med jobbet på grund av sitt visselblåsande... nej jag menar förstås sina "samarbetssvårigheter".

REKOMMENDERAD LÄSNING
LO-tidningen - Tala med facket innan du slår larm

Alliansfritt Sverige
Carema hemlighåller whistleblowerpolicy

Regeringen skyller vanvård på personalen
Vi har tidigare skrivit om meddelarskydd och vårdföretagarnas samvete
LO-bloggen - Civilkurage ersätter lagstiftning?
Opinionsbloggen på Expressen - Ge alla systrar meddelarskydd