Så har nu alltså första förslaget kommit från OPO (De opartiska ordförandena) i sak ett antal rutinerade rävar från arbetsgivar- och arbetstagarorganisationerna som nu avslutat sin aktiva karriär i sina respektive organisationer.
LO-tidningen
Löneförslaget skulle ge 1,5 procent påslag under det första året och 1,4 procent under de följande tio månaderna. Till det kommer en löneöversyn på sammanlagt 1,0 procent.
I förra veckan frågade opo fack och arbetsgivare om de kunde tänka sig en avtalslängd på 22 månader. Arbetsgivarna sa ja till det medan facken sa att de inte vill ha ett avtal som går ut den sista november.
Avtalskraven från Facken inom Industrin är 3.7% på 1 år så förslaget från OPO betyder alltså i stort sett hälften av det förslaget. Det är inte realistiskt att ens i närheten tacka ja till ett sådant bud. Det har inte heller Livs gjort som första arbetstagarpart.
– Nivån är alldeles för låg och skulle ge oss avsevärt lägre lönehöjningar än vad man redan fått och kommer att få i de europeiska länder som både vi och arbetsgivarna jämför oss med, säger Livs ordförande Hans-Olof Nilsson i en kommentar.
På den andra punkten med avtalets längd så kan jag tycka att det är konstigt att arbetsgivarna godkände 22 månader om de faktiskt menar allvar med att de är oroliga för framtiden. Men det visar väl också på att det är lite av ett skambud som OPO har lagt. Men framförallt betyder en avtalslängd på 22 månader att avtalet går ut med ca ett halvårs skillnad från de andra fackförbunden så det blir helt enkelt mycket svårare att samordna en central förhandling nästa gång. Det är dock inte förvånande utifrån det perspektivet att arbetsgivarna tycker det är bra. Ett av deras huvudkrav är ju fullständigt lokala förhandlingar. Något som bara gynnar den ekonomiskt starkare parten. "Formen är den fattiges vän" var det en klok man som sa häromdagen. Formen som gynnar central förhandling är därför viktigt för Facken inom Industrin i just den här frågan.
Uppdatering!
IF Metall har nu också kraftfullt sagt nej till OPO:s bud se webb-tv inslaget här
samt även GS-facket. Deras svar här.
Unionens svar här med en länk till deras kartläggning av de 250 börsbolagens lönsamma 2011.
Slutligen även det Sveriges ingenjörers avslag här.