8 september 2011

Svenskar flögs in som strejkbrytare till SydafrikaDe anställda på Menzies Aviation i Sydafrika genomför nu en strejk för att försvara sina arbetsvillkor. En mänsklig och demokratisk rättighet. Det är en rättighet som nu Menzies Aviation förvägrar sina anställda och därmed hela den solidariska arbetarrörelsen.

ST Press

I Sydafrika pågår sedan 23 augusti en strejk mot Menzies efter strandade löneförhandlingar. Det är South African Transport and Allied Workers´ Union (Satawu) som strejkar. Förbundet är liksom ST anslutna till Internationella transportarbetarefederationen (ITF).
[...]
Menzies har svarat på strejken med att fråga anställda i dotterbolag i andra länder, bland annat Sverige, om de vill arbeta tillfälligt i Sydafrika.

– Bolaget har helt enkelt frågat anställda i andra länder om de vill åka till flygplatsen i Johannesburg och täcka upp för de strejkande. Några har faktiskt åkt dit från Sverige, säger STs ombudsman Maria Olwæus.
[...]
Chefen för Menzies Aviation Sverige, Miguel Gomez Sjunnesson, bekräftar att tre anställda vid Landvetter åkte ner till Sydafrika för att arbeta på OR Tambo International Airport i Johannesburg.

– Jag blev ombedd att fråga om det fanns frivilliga. Fler ville åka, men tre skickades ner till Sydafrika. De stannade i två veckor.

Miguel Gomez Sjunnesson vill inte ta ställning till om detta är strejkbryteri innan han sett hur ST argumenterar i sin protestskrivelse.


Så är det då strejkbryteri? Ja naturligtvis om man ser på definitionen.

Strejkbryteri betyder att arbeta trots en strejk eller arbetsblockad.

Andra strejkbrytare