SVT-nyheterna berättar idag på morgonen om att Hotell- och restaurangfacket larmar om slavliknande förhållanden i och med de nya reglerna för arbetskraftsinvandring.
Hotell och Restaurangfacket skriver på sin sida
- Vi kommer i kontakt med människor som arbetar 12 timmar om dagen, 7 dagar i veckan, inte sällan med en månadslön på 2-3000 kronor. Protesterar de eller vänder sig till facket blir de uppsagda och förlorar sin rätt att vistas i Sverige.
Man får inga som helst andra tillägg. Inga ob-tillägg, övertids-ersättningar, semesterersättningar existerar inte. Att ha nåt inflytande på jobbet finns inte.
UPA-Tobias Billström som arbetsmarknadsminister skyller dock ifrån sig på att facket väl borde sköta sitt uppdrag och skydda även dessa. Att det ingår i den svenska modellen.
(UPA – Utan personligt ansvar)
-Det är aldrig acceptabelt om människor blir lurade, säger migrationsminister Tobias Billström (M).
-Då måste man också ställa sig frågan: Är det inte viktigt att ett fack som, till exempel hotell- och restaurangfacket, också tillvaratar de här människornas intressen, fortsätter Billström.
Är det fackets ansvar att se till att den här reformen efterlevs som det var tänkt?
-Den svenska modellen bygger ju på att arbetsgivare och arbetstagarparter tar sin respektive del av ansvaret, säger Tobias Billström.
Han har rätt, men han är samtidigt en otrolig hycklare eftersom de nya reglerna helt utestänger facket från att i praktiken kontrollera både om det finns fog för att arbetskraft tas in och att kontrollera de enskilda företagen så att de sköter sig enligt kollektivavtalsliknande förhållanden – som den nya lagen föreskriver.
Så här ser lagen ut i korthet enligt en mycket bra sammanställning från DennaOnsdag.org.
En sammanslutning som bevakar asylpersoners och papperslösas rättigheter.
Alliansregeringens migrationsminister Tobias Billström och Miljöpartiets Mikaela Valtersson höll i slutet av mars 2008 en gemensam presskonferens där nya regler för arbetskraftsinvandring presenterades.
Arbetsförmedlingen har tidigare genomfört en segdragen behovsprövning vid anställning av arbetskraft från länder utanför EU. Denna myndighetsutövning ska nu skrotas. Fortsättningsvis ligger ansvaret för behovsprövningen istället hos enskilda arbetsgivare som vill anställa utländsk arbetskraft.
Arbetskraftsinvandrare ska endast kunna få tillfälligt uppehållstillstånd under en inledande fyraårperiod, innan de kan beviljas permanent rätt att stanna i Sverige. Under de två första åren ska det tillfälliga uppehållstillståndet vara direkt knutet till en enskild arbetsgivare och därefter till en enskild bransch. Om anställningen upphör dras uppehållstillståndet in inom tre månader och arbetskraftsinvandraren måste lämna Sverige
En sådan lagstadgad beroenderelation till arbetsgivaren skulle svenska fackföreningar aldrig
acceptera för arbetare med svenskt medborgarskap.
Därför ställde och ställer LO följande krav, som alltså inte finns med i den nya lagen.
Att arbetsgivare ensidigt får avgöra om det finns en arbetskraftsbrist är orimligt. Prövningen måste ske av en oberoende myndighet och med facklig yttranderätt för rimliga anställningsvillkor.
Denna onsdag-dokumentet igen
Det nya lagförslaget innebär att en arbetskraftsinvandrares tillfälliga uppehållstillstånd är knutet till en anställning hos en enskild arbetsgivare. Denne har därmed inte bara rätten att ”leda och fördela arbetet” på arbetsplatsen utan får även rollen som migrationspolitisk beslutsfattare. Om chefen inte vill ha sin anställde kvar, står denne inte bara utan jobb utan också under hot om snar avvisning om hon eller han inte snabbt hittar en annan anställning.
Lagen innehåller också en ”öppning” för två andra grupper.
Gäststudenter samt asylsökande som fått ett avvisningsbeslut ska på plats i Sverige
kunna ”byta kö” och ansöka om arbetstillstånd utifrån ett anställningserbjudande.
Jag skulle vilja säga, en öppning för oseriösa arbetsgivare att ytterligare missbruka människors desperation att få stanna i Sverige.
Löntagare vars hela liv i Sverige är knutet till en viss anställning kommer aldrig någonsin
att våga hävda sin rätt gentemot cheferna. De nya reglerna för arbetskraftsinvandring har
många brister, men ingen så allvarlig som att den försätter desperata människor i en situation
där de pressas att dölja oegentligheter och brott mot avtal och arbetsrätt på den egna
arbetsplatsen. Om en uppsägning eller företagskonkurs i förlängningen kan innebära att arbetstagaren återsänds till kriget i Bagdad, Kandahar, Groznyj eller Gaza, så kommer många
vara beredda att gå långt för att skydda samma arbetsgivare som exploaterar dem.
Kollektivavtalens styrka förutsätter att engagerade och
relativt trygga arbetstagare kan se till att de följs på arbetsplatserna. För arbetskraftsinvandraren kommer någon trygghet aldrig att existera så länge hon eller han bara har tillfälligt uppehållstillstånd. Under de fyra år av osäkerhet som måste genomlevas innan man kan beviljas permanent rätt att stanna, är rättslösheten total.
Om inte Tobias Billström är medveten om att kollektivavtal fungerar på det här sättet så är han högst olämplig som Migrationsminister (och ett kort tag tf arbetsmarknadsminister).
Ungefär lika olämpligt som att kalla Moderaterna för ett arbetarparti. Erfarenheten säger dock annorlunda. Moderatregeringen har en högst medveten långsiktig agenda att helt urholka arbetsrätten och den svenska modellen. Det startade omedelbart när de fick makten i september 2006. Det är något underligt att nya arbetsmarknadsministern Hillevi Engström inte uttalar sig?
Det är också väldigt oroande att Miljöpartiet gick med på en sån här överenskommelse. Jag tror det beror på att de i arbetsmarknadsfrågor inte inser att det behövs en maktanalys.
Men nu ser vi resultatet. Det här är bara början…
Media: DN, SVT, SVD
Andra bloggar om samma sak:Utredarna, Strutsnytt , Gunnalind ,
Kulturbloggen
Netroots
Annika Högberg om Karl Rove och hans återkommande besök hos Moderaterna
Även Peter Andersson om Rove (de negativa politiska kampanjernas mästare, Karl Rove, kommer till Sverige. President Bush ex-vice-stabschef
och Alexandra Einerstam
Alliansfritt Sverige bland annat om att KD-politiker ofta här män därför att "KD-kvinnor gärna stannar hemma med sina barn.
Peter Högberg också om KD, likväl som Anastasia Svärd som skriver bra om KD:s patriarkala familjepolitik.
Frasses funderingar om Moderat riksdagsman i socialutskottet ljuger!
Johan Westerholm om facklig-politisk samverkan och Moderat-Näringslivs samverkan och skillnaderna däremellan