8 november 2010

Företag struntar i arbetsmiljö redan innan den blir frivillig.

Nästan hälften av alla företag brister i sitt arbetsmiljöarbete. Det visar en stor kartläggning som Arbetsmiljöverket har gjort. Det meddelar tidningen Kollega

Arbetsmiljöverket har nyligen inspekterat 1 600 arbetsplatser i landet med mellan 10 och 50 anställda. Av dessa fick inte mindre än 700 anmärkningar. Arbetsmiljöverket ser allvarligt på resultatet.
- En alltför stor andel av arbetsplatserna har inte kunskaper för att bedriva ett arbetsmiljöarbete, säger generaldirektör Mikael Sjöberg.Arbetsmarknadsminister Hillevi Engström i LO-tidningen:
– Vi konsumenter – i alla fall jag – är väldigt måna om att handla det som är producerat på ett schyst sätt. Så jag tror att man som konsument på arbetsmarknaden också kommer att välja den arbetsgivare som har en schyst arbetsmiljö och som behandlar sina anställda väl.


Såsom Alliansfritt Sverige säger så har nya arbetsmarknadsministern Hillevi Engström en något underlig syn på både arbetsmiljö och lagar, och med arbetsmiljöverkets kartläggning inte bara underlig utan kanske rent av direkt farlig.

Det ska alltså inte vara något krav på god arbetsmiljö för alla, nej istället kan arbetsgivare ha god arbetsmiljö som en frivillig gimmick för att locka personal och socialt medvetna kunder. Och gillar du inte arbetsmiljön så ska du inte kräva att något görs åt den - du ska byta jobb. Som om landets löntagare kunde välja och vraka mellan arbetsgivare.

Engströms företrädare Sven Otto Littorin (M) blev utskrattad när han kom med samma förslag för tre år sedan. Ny tycks det inte alls vara konstigt.

Under sin tid vid makten har regeringen skrotat Arbetslivsinstitutet, som bedrev världsledande arbetsmiljöforskning och fick hela den akademiska världen i gå i taket. Därefter gjorde man enorma nedkärningar på Arbetsmiljöverket, vilket lett till färre
inspektioner och fler arbetsskador som följd.