10 maj 2011

Omval i Västra Götaland - vårdkaoset fortsätter



På söndag är det dags för omval i Västra Götaland. Det har kommit att handla om enbart sjukvården. Det är en mycket känslig fråga i länet. Allt sedan Bohuslän och Västergötland slogs ihop till ett storlän har det vart budgetunderskott. Man kan fråga sig varför? Vad är det som gör att läkare flyr? Vad är det som gör att bland annat Intensivvårds sköterskor säger upp sig?

Den offentliga vården kan inte konkurrera på samma sätt som den privata eftersom den offentliga sektorn måste ha sin grundbemanning oavsett om det är mycket eller lite att göra, vissa perioder. Vården har blivit så slimmad så många får göra 1.5-2 personers jobb på samma antal timmar.

Inom den privata sjukvården kan man lägga upp arbetet på ett helt annat sätt, och locka med bättre arbetstider och många gånger bättre lön. Men glömmer bort att vården är en hel kedja av olika vårdgivare. Det börjar oftast med ett besök på vårdcentralen, sedan en remiss till sjukhuset. Efter det kommer en kallelse, behandling och tillslut eftervård inom kommunen. När en patient är ”färdigbehandlad” skrivs den över till kommunen som får ta dygnskostnaden så länge patienten befinner sig på sjukhus som färdigbehandlad.

Alla dessa steg ”slipper” den privata vården som riktar in sig på vård för stunden. Givetvis gör detta att de kan gå med vinst, de saknar helhetsförloppet. Den offentliga vården kräver en fungerande organisation som ser hela förloppet, som ser de anställda och som ser orsak och verkan.

Det går inte att lägga scheman som personalen inte vill ha som till exempel Norra Älvsborgs länssjukhus (NÄL) vill införa. De vill ha en form av 3-skift, där de ska arbeta, dag, kväll och natt. Detta passar inte alla. En del klarar inte att jobba natt och andra har svårt med oregelbundenheten. Varför inte lyssna på personalen, sitta ner och diskutera och se till så det blir humant för alla?

I går visade Tv4 Väst ett inslag ca 1.05 min in i länken, om en man som fått en allvarlig hjärtinfarkt som bor 3 minuter från NÄL, men eftersom han råkade bli sjuk en helg fanns inga läkare där, som kunde operera. Det blev ambulanshelikopter till Sahlgrenska. Mannen överlevde, men kunde lika gärna ha dött på vägen dit. Att ett så pass stort sjukhus har tomma operationslokaler på helgerna är inte särskilt kostnadseffektivt.

Läkaren Arvin Yarollahi på Sahlgrenska har startat ett upprop mot nedskärningarna i Västra Götaland som vi kunde höra om i TV4 Väst i går han säger att:
Resursbristen inom vården i Västra Götaland är direkt livsfarlig för patienterna.



Det är nu dags att politikerna tar sitt ansvar och gör något åt situationen och inte bara strider om vem som ska ha makten. Ett steg kan vara att stoppa bemanningsföretag i vården att sluta privatisera vårdcentraler och ta tillbaka kontrollen över den offentliga sektorn.
Min röst är röd på söndag, för annars säljs snart hela sjukvården ut, både i kommunal och i landstingsregi.
MediaCreeper