7 mars 2011

Fas3 succé för vilka?


Alliansen slår sig för bröstet och lovordar Fas3. Det är klart att de måste försvara det de själva inför, men för vilka är det bra? Är det bra att människor som arbetat många år, plötsligt ska utföra ”sysslor”, det vill säga inget riktigt arbete? Är det bra att människor ska leva på existensminimum under flera år? Är det bra att företag gör stora vinster på statens bekostnad? Ja, då har man lyckats bra.

Det finns ett stort motstånd mot Fas3 bland alla som hamnat i Jobb- och utvecklingsgarantin. Den 13 December 2010 startades en grupp på Facebook, Folkupproret mot utnyttjande av praktikanter, gruppen har just nu 2587 medlemmar det vill säga i snitt är det nästan 900 personer i månaden som kommit med och nya medlemmar strömmar in dagligen. De berättar sina egna historier och hur de har det på sina praktik- och fas3-platser. Den allra flesta är mycket kritiska. De skriver att de får göra ordinarie arbeten, att inte arbetstider följs, man får betalt 8-17 från försäkringskassan, i bästa fall. Det finns även de som har försörjningsstöd som befinner sig i fas3. Dessa får leva på socialbidrag.

Det gruppen främst vänder sig mot är de låga ersättningarna max 680kr/dag 5 dagar i veckan. (Det är bara de som är med i A-kassan och som tjänat över 17.500kr i månaden, som får den högsta ersättningen) Det gruppen också vänder sig mot är de företag som startat upp verksamhet enbart för fas3. Det leder inte till ett regelrätt arbete för någon och det gör att många känner en stor hopplöshet.

Sedan finns det de som känner sig nöjda över att få komma ut på en arbetsplats, men det innebär inte att de är nöjda över villkoren. Man måste hålla isär de begreppen. Har man dessutom arbetat under många år så är det psykiskt påfrestande att veta att fas3 inte leder till nytt jobb och att man bara ska hållas sysselsatt. Människan är en tänkande varelse som vill använda hjärnan i ett arbete. Den som tidigare arbetat har svårt att bli stimulerad.

För den stora gruppen är fas3 just en fasa. Vad gör man då i fas3? Det finns många som vittnar om att de får göra regelrätta arbetsuppgifter, som någon annan skulle ha fått lön för. Några exempel:

Kommuner:
  • Snöröjning, barnomsorg, skola, äldreboende.
  • Privata aktörer som t.ex. Myrorna, Erikshjälpen och diverse matbutiker och andra butiker.
Här går fas3-personer in och gör ett rent lönearbete, som slår ut t.ex. små entreprenörer som haft snöröjning som en extra inkomst under vintrarna, främst bönder. På skolorna slås lärarstudenter ut, för kommunerna tar hellre in människor från fas3 som de får 5000 kr i månaden för. Det är inte okej att ersätta någon som borde varit anställd med en gratis arbetskraft.

Därför undrar jag för vilka fas3 är en succé?

Vidare läsning:
MediaCreeper