2 juli 2012

Fack och arbetsgivare fikar utan Reinfeldt

Läget är allvarligt med den höga arbetslösheten i Sverige. Det menar både LO:s Karl-Petter Thorvaldsson och Svenskt Näringslivs Urban Bäckström. Därför bryter de den tre år långa tystnaden mellan organisationerna och sätter sig för att fika och prata om lösningar för framtidens arbetsmarknad.
– Vi har 410 000 arbetslösa i Sverige och det blir fler och fler. Det är ett gigantiskt samhällsproblem, att vi inte längre får till tillväxtpolitiken och jobbskapandet. Det jag och Urban tittat på är framför allt två grupper, det ena är den snabbt växande långtidsarbetslösheten. Det andra handlar om hur vi ska få in de unga. Vi riskerar att få en förlorad generation som ställs utanför arbetslivet. Det kan leda till stora sociala spänningar i samhället, säger Karl-Petter Thorwaldsson.
Mest produktivt skulle kanske vara om även politiken i form av regeringen Reinfeldt deltog i samtalet. Han har dock gjort sig känd för att kalla Svenskt Näringsliv för ett särintresse och har i motsvarande grad kategoriskt vägrat att sätta sig ner och samtala med LO under dessa sex år som den moderatstyrda alliansen har styrt.
Fredrik Reinfeldt anklagade i Agendas partiledardebatt Stefan Löfven för att, med sitt förslag om ett innovationspolitiskt råd underställt statsministern, vilja "fika så att jobben blir fler".
Så resultatet av detta hårdnackade och raljanta motstånd blir alltså nu att fack och arbetsgivare sätter sig ner utan regeringen Reinfeldt.