20 juni 2012

Uefa tar inget arbetsmiljöansvar - 20 byggarbetare har dött inför EM

De närmaste dagarna avgörs vilka länder som går till kvartsfinal i pågående EM i fotboll för män. Byggnads och globala byggfacket beskriver baksidan av detta evenemang, översatt i Dagens Arena. De arbetsvillkor och arbetsmiljö som rått under uppbyggnaden av arenorna i både Polen och Ukraina. 6 byggarbetare har dött i Polen och 14 stycken har dött i Ukraina kopplat till bygget av arenorna.
I de sammanfattande konferenserna av kampanjen ”Decent Work Before and After EURO 2012” avslöjades att 14 dödsfall kunde kopplas till förberedelserna av fotbolls-EM i Ukraina. Enbart uppförandet av Kiev Stadium, där finalmatchen ska utspelas, krävde åtta liv. Samtidigt rapporterades 1 500 kränkningar av arbetares rättigheter.
I och med att det är UEFA som väljer vilka som får arrangera fotbolls-EM så kan man tycka att de också har ett bredare ansvar. Det anser dock inte UEFA. De har snarare varit delaktiga i det pressade tidsschemat för byggena.
Kiev Post publicerade den 31 maj en undersökande artikel med titeln ”Blues över byggarbetarnas fotbolls-EM 2012”. I artikeln visade Uefa sin oacceptabla och känslolösa attityd genom att säga att de inte är ”ansvariga för förhållandena på byggarbetsplatserna”. Uefa:s operativa chef, Martin Kallen, säger: ”Det viktigaste är att arenorna färdigställs i tid. Vi har ingen bild av hur saker har utförts i praktiken.”