26 juni 2012

Fas 3 göder sociala företag

Hur kan Arbetsmarknadsminister Hillevi Engström och regeringen fortsätta hävda att arbetslinjen är lyckad? Nu är det ca 31000 människor som är inskrivna i fas 3 det innebär en kostnad på ca 155 miljoner i månaden. En hisnande summa som vräks ut till mer eller mindre oseriösa anordnare. Och i en åtgärd som inte leder till ett regelrätt arbete. För mig går inte den matematiken ihop. Dessa människor i Fas 3 har inte gjort något ont, de har bara blivit arbetslösa och haft svårt att få ett nytt arbete. Det är inte konstigare än så. Just nu har vi drygt 400 000 arbetslösa i Sverige att då tro att man ska lyckas få ett jobb, är ungefär som att tro på tomten. Jag läste om Ivan Daza på Jobbfabriken på Svt.se som under 2010 tog ut en lön på 2.5 miljoner. Nu går han ut och försvarar vinsten företaget gör:
Fas 3-anordnaren Jobbfabriken "behöver sina vinster som buffert ifall Fas 3 skulle läggas ned"
Ivan Daza säger även:
” Man skyller på anordnarna i stället för på människor som inte vill ha jobb. Det finns ju ganska mycket jobb men det är många som inte är så intresserade av dem”
Hillevi Engström har uttalat sig ett antal gånger om hur arbetslösa fungerar. Hon tror sig veta att arbetslösa behöver lära sig gå upp på morgnarna och behöver bli mer sociala. Arbetslösa som inte har sysselsättning riskerar dessutom att bli missbrukare. Fas 3 bara växer och växer och är en större ”arbetsgivare” än Volvo nu. Jag vill ogärna kalla fas 3 för arbetsgivare. Det är inget annat än ett vuxendagis. En förvaring av människor med många gånger, helt meningslösa sysslor. Det finns de som trivs med sin Fas 3 plats och är glada att komma ut och få göra något, men det innebär inte att fas 3 som åtgärd är bra. Ersättningen sänks i takt med hur länge man varit arbetslös. Varför tillåts inte arbetslösa studera på Komvux eller andra yrkesutbildningar när de har sin ersättning. Sverige saknar kompetens på många lediga arbeten idag och det kommer inte att bli bättre om inget görs. Vad är det som gör att det är helt ok att vräka ut miljoner på t.ex Jobbfabriken när det inte är ok att höja ersättningarna?

Mer om Jobbfabriken

Och ännu mer

Och lite till

 The never ending story...