25 maj 2012

Reinfeldt använder a-kassan för att sänka lönerna

Sveriges radio rapporterar idag att (h)älften av LO-förbunden saknar en inkomstförsäkring för sina medlemmar trots att många inte skulle få 80 procent av lönen om de blir arbetslösa, eftersom lönen är högre än 18 700 kronor – taket för a-kassan. Det finns två skäl till detta. Det ena är att det är väldigt dyrt. Det andra skälet är en övertygelse att det inte är privata lösningar som ska lösa ett bredare samhällsproblem.
Ett förbund som saknar inkomstförsäkring är Byggnads där Johan Lindholm är andre ordförande.
– Nästan 90 procent av våra medlemmar ligger över taket och om ska man få en försäkring värd namnet måste man naturligtvis höja taket. Jag tycker att det är förjävligt att man tvingas till privata lösningar.

Det lönar sig för samhället att risken för arbetslösheten sprids. Det gjordes förut då alla branscher betalade samma a-kasseavgift. Att a-kassan av Reinfeldts regering fullständigt urholkats och använts som ett sätt att försöka sätta både munkavle och handklovar på facket samt göra det för dyrt för många att vara med i a-kassan är något som många har vetat väldigt länge, men så här tydligt har det aldrig sagts av Fredrik Reinfeldt.
– De får ju de förklara hur de har valt. Jag pekar bara på att möjligheten finns och att man kan göra det i kollektivavtal. Det är väl en poäng att där arbetslöshetsrisken är större måste man ta större hänsyn till risken och vara mer aktsam om att inte driva på så att arbetslösheten stiger på olika sätt, säger han.
Vad han säger är alltså att LO-facken inte ska tillåtas driva sina avtalskrav. Statsministern väljer sida och är indirekt men med en väldigt tydlig signal inne och försöker påverka relationerna mellan parterna och därmed lönebildningen. Något som statsministern kritiserat både Lööf och Björklund för när de ville sänka ingångslönerna med 25 %.