21 maj 2012

Sverige har idag en undermålig a-kassa


I dag publicerar den parlamentariska socialförsäkringsutredningen en rapport där man jämför våra trygghetssystem med andra länder. I den senaste rapporten 2005 så låg Sverige på en andra plats. Nu har man halkat långt ner och ligger nu under medelsnittet. Värst har A-kassan drabbats och så här kommenterar SACO-Ordföranden Göran Arrius:
"Uppgifter från socialförsäkringsutredningen idag visar att den svenska arbetslöshetsförsäkringen försämrats, och att den nu ligger under genomsnittet inom OECD-länderna. Det bekräftar att det är hög tid att höja taket i a-kassan."
Irene Wennemo är socialförsäkringsutredningens huvudsekreterare och säger till Sveriges radio ekot:
– Vi har ofta bilden av att den svenska modellen är oerhört stark och oerhört mycket generösare än andra länder. Det kan man ju se nu att så är det inte längre.
Vidare säger hon:
– Man kan säga att den mest dramatiska utvecklingen har varit under de senaste fem åren men det här är något som har pågått under ganska lång tid, sedan 90-talskrisen faktiskt. Vi måste nog börja inse att Sverige har ett ganska dåligt försäkringsskydd vid arbetslöshet
Högsta dagpenningen är för närvarande 680 kr/dag. För att få den högsta dagpenningen krävs att man har haft en månadslön på i genomsnitt minst 18 700 kronor då ersättningen ligger på 80 procent. Men utredningen visar att endast 12% får 80% av sin lön av de som gå på A-kassa idag.  Därför kräver nu Sacos ordförande Göran Arrius att A-kassan måste höjas.

Det ska påpekas att utredningen handlar om hela vårt trygghetssystem och vi har valt att belysa enbart A-kassan.

Det man ska notera är också att A-kassan samt de andra socialförsäkringarna går med miljarder i vinst!