13 mars 2012

Sjuksköterskor i Sverige och i Kenya kräver högre lön med olika resultat



500 Sjuksköterskeelever i Umeå har gått samman och nekar arbeten med löner under 24 000 kr. De har precis klarat av en tre år lång universitetsutbildning och har ansvar för människors liv. Det här kravet sattes igång av fjolårets examinerade elever och har hållit i sig samt även spridit sig i landet.
Det visar sig att det har gett resultat på lönerna i till exempel Stockholmsområdet.

Vårdförbundet i Västerbotten ställer sig bakom lönekraven.
– Får de de nya sjuksköterskorna 24 000 i lön när de börjar så då är ju landstinget och kommunerna tvungna att göra något åt lönerna åt dem som redan arbetar, säger Lotta Hjelte, vice ordförande.


I Kenya har en liknande aktion pågått under flera veckor. De är något fler. Deras vårdförbund KHPS har 40 000 medlemmar.

Bakgrunden är en lång tvist där de offentliganställda sjuksköterskor i fjol lovades högre löner. Den senaste veckan har de strejkat mot att löftena inte infriats.

Regeringen har vidtagit denna kraftfulla åtgärd för att lätta på oskyldiga kenyaners fortsatta lidande, förklarade en regeringstalesman, enligt TT.


Så vad är det då för kraftfull åtgärd som regeringen gjort?

Jo, helt sonika så har de tagit bort 25 000 sjuksköterskor och biomedicinska analytiker från lönelistorna, opassande nog så gjordes det den 8 mars, det vill säga på internationella kvinnodagen.

Vi struntar i uppsägningshotet. Det här är en katt-och-råtta-lek. Man kan inte sparka en hel arbetskår, sade Alex Orina, talesman för sjukvårdsfacket KHPS med 40 000 medlemmar.


Kraven som förs är alltså att den kunskap som de besitter skall värderas till en anständig lönenivå.
Den kompetens som innehas bör vara värdefull för arbetsgivaren, men ändå är attityden nonchalant och påtryckningar verkar vara det enda som hjälper, dock med olika resultat. Vi får väl hoppas att även regeringen i Kenya värdesätter liv högre än lägre löner.
MediaCreeper