31 januari 2012

Tidigare Saabanställda drabbas nu av En av Europas sämsta A-kassa.

Utanför Saab i Trollhättan 2011


Idag debatterar Arbetsmarknadsminister Hillevi Engström med Socialdemokraternas näringspolitiske talesperson Lars Johansson om omställningsförsäkringen (a-kassan). Enligt tidningen TTela så är Lars Johansson oroad över att före detta Saabanställda kommer få halverad inkomst.
” Johansson tar upp vikten av att värna om alla före detta Saab-anställda, vars kompetens är avgörande om en framtida industriell produktion i regionen ska klara en allt tuffare global konkurrens. Och vi är inte på rätt väg, menar riksdagsledamoten, då arbetslösa Saab-anställda hos IF Metall nu riskerar att bara få hälften av sin lön genom omställningsförsäkringen.”
Endast 4 % av alla som blir arbetslösa får 80% av sin tidigare lön, detta på grund av att taket på 18700kr har stått still under ett decennium. Lars Johansson har ställt en interpellation (Interpellationen är en fråga som kräver ett utförligare svar därför får statsrådet 4 veckor på sig att besvara frågan) till Hillevi Engström som lyder:
"Avser arbetsmarknadsministern att ompröva sin politik så att fler arbetstagare får 80 procent av sin tidigare lön via omställningsförsäkringen?"
När alltfler blir arbetslösa är det en självklarhet att man ska kunna klara sin ekonomi även under en tid av arbetslöshet. De låga ersättningarna har vi tagit upp flera gånger här på Löntagarbloggen i ett inlägg om jobb och utvecklingsgarantin skrev jag följande:

 ” Du blir arbetslös och får då ut max 11000kr i månaden med högsta A-kassa 680kr/dag * 21 dagar. (Man får inte ersättning lördag och söndag) Så från att ha jobb till att bli arbetslös så är det ekonomiska raset ca 9000 kr i månaden, försök att leva på det under en längre tidsperiod. Det här är ändå de som fortfarande har rätt till A-kassa.” 

 Det hög tid att ta strid och debattera för en höjd A-kassa. Debatten kan ses här med start 13.00