10 januari 2012

Hotellanställda tvingas ha sex med gäster

Gör det gästerna kräver eller få sparken. Det är villkoren för de kvinnliga hotellarbetarna på ett billigt hotell i Kampala. Prisca Nabaweesi, en av de anställda, vittnar om usla förhållanden:
Jag mådde så dåligt! Om jag nekade skulle jag få sparken. Och utan jobb och lön, hur skulle jag då överleva?
Uganda Workers Education Association, en organisation som stödjer Ugandas fackförbund är kritiska:
Vi kvinnor är vana att uppfatta män som högre stående och den synen har följt med in i arbetslivet, där män utnyttjar kvinnornas svaga ställning, säger Flavia Amoding från organisationen. Hon tillägger också att Afrika är genomsyrat av gammal patriarkal kultur. Männen är ledare och beslutsfattare. De bestämmer allt i hemmen och tycker det är självklart att det ska vara på samma sätt på arbetsplatserna.
De anställda kvinnorna tvingas till sex med sina manliga chefer och blir ofta uppskickade till rummen, där gäster väntar på "det där lilla extra". De anställda vågar inte säga ifrån eller hävda sin rätt - cheferna tillhör Ugandas indiska minoritet och har inflytande över en stor del av näringslivet.

I oktober 2008 fick Ugandas hotellbransch ett nationellt kollektivavtal efter att fackförbundet UHFTAWU hade förhandlat med hotellägarnas organisation UHOA i sju år. Uppskattningen var stor. Cirka 20000 nya medlemmar strömmade till förbundet. Fackförbundet bedömde dock själva att det skulle ta flera år för arbetsgivarna att börja respektera avtalet.

Man kan ju undra hur många decennier det ska behöva ta innan de manliga hotellägarna och cheferna i Uganda börjar respektera de mänskliga rättigheterna.