10 januari 2012

Arbetslösheten ökar och Fas3 har blivit en åldersfälla
Så här några dagar in på det nya året, kommer nya dystra siffror om den ökade arbetslösheten.

DI skriver:

I slutet av förra veckan var 227 860 personer inskrivna som öppet arbetslösa hos Arbetsförmedlingen. Det är 14 088 fler än veckan före men 1.505 färre än samma vecka i fjol.

På 1 år har alltså 1505 personer tagit sig ur arbetslösheten, en bedrövlig siffra.

I JOB (före detta JUG) som Arbetsförmedlingen nu vill kalla Jobb och utvecklingsgarantin ingår 176 864 personer. Det är ungefär lika många som bor i Trollhättan, Uddevalla och Vänersborgs kommun tillsammans, för att få ett hum om hur många enskilda personer det faktiskt är.

Av alla dessa 176 864 personer finns det en mycket stor andel mellan 50-65 år. De som är 60+ har inte en chans att ta sig ur Fas3 när de väl hamnat där.

Sveriges Radio P4 Blekinge skrev igår om Anders Jonsson i Kallinge som inte ser någon chans att få ett jobb och komma ur Fas3.

I hela länet är det 224 personer som gick in i fas tre för två år sedan. Mer än hälften, 137  är fortfarande kvar. En del har lämnat för pension, föräldraledighet eller studerar. Bara 16 procent har fått ett jobb, och de flesta av de med lönebidrag.

Endast 10 stycken har fått jobb utan stöd efter Fas3. Dessa siffror gäller endast för Blekinge, på många andra ställen i landet ser det ungefär likadant ut.

Fas3 och arbetslinjen är och förblir en flopp! Varför är det så svårt för regeringen att erkänna det?