25 januari 2012

Har Grekland lata löntagare eller kan det vara nåt annat?Ett tag så kunde politiker, journalister och vanligt folk beskylla grekerna för nästan vad som helst. De är lata. De tjänar för mycket. De betalar inte skatt. De får skylla sig själva. De går i pension vid 40 års ålder. Det ältades till och med av våra styrande allianspolitiker.

Den etablerade sanningen börjar nu dock bli att de ligger i topp vad gäller arbetade timmar i månaden. Att deras snittlön är låg och att de inte alls går i pension vid 40 års ålder.
Kajsa Ekis Ekman i DN preciserar :
Grekerna arbetar mest i Europa – 42 timmar i veckan enligt Eurostat, EU:s statistikkontor. Medelinkomsten är 803 euro. Den faktiska pensionsåldern är inte 40 år, som Anders Borg påstår, utan 61,4 år.

Det handlar alltså om ett av Europas mest hårt arbetande och lägst betalda folk. Men det är ett land som är beroende av turismen, utan någon stor egen produktion. Och det är ett land med ett brutet samhällskontrakt. Där människor inte litar på staten och där staten inte förser medborgarna med grundläggande samhällsservice. Och som, till råga på allt, befinner sig i eurons grepp.


Så hur var det då med skattesmitandet?
Aktuellt berättar om ett initativ från grekiska staten som upprör men inte förvånar. De publicerar en lista på miljonärer som tillsammans smitit undan skatt för ett värde av 140 miljarder kronor!
Se Aktuellt-klippet här från 2.55 min och framåt.


Vi har skrivit om Greklandskrisen förut.
även om Europakten