23 december 2011

A small step for man...



Efter 3 års hård kamp hände det äntligen. De anställda på Ikeas amerikanska dotterbolag Swedwood i Danville har tecknat kollektivavtal på sin fabrik.

Trots att företaget nu påstår att man är så glada så och har velat ha detta lika länge som de anställda så klingar dessa ord falska när man vet att företaget ständigt motarbetat facket. Den tydligaste åtgärden är kanske det att facket aldrig ens har blivit insläppta innanför fabrikens portar, inte ens när svenska GS-fackets ordförande Per-Olof Sjöö var där i samma ärende. Exempel på hur det sett ut finns redan från April 2010
Smålandsposten skriver då:
Den fackliga kämpen Bill Street kan berätta om anställda som fått sparken för att de gått på toaletten, trots sjukintyg om problem med njurarna. Andra får besked på fredagen om att de måste jobba under helgen. Tackar de nej fem gånger får de sparken.


Efter en lång strid och en spännande omröstning på företaget i somras sa 76%¤ ja till att teckna kollektivavtal trots påtryckningar. Då ska man veta att facket varit tvungna att bedriva sin mobilisering och kontakt med anställda utanför grindarna under alla dessa år.
Arbetaren:
Enligt amerikansk lagstiftning måste mer än 50 procent av de anställda rösta för facklig representation, något företaget säger att de uppmuntrat. Men facket har uppgivit att företaget motarbetat en sådan omröstning genom att anlita ökända antifackliga juristfirman Jackson Lewis, en uppgift som Ingrid Steén bekräftade i Arbetaren nr 50/2010. Hon tillade dock att firman enbart fungerade som konsult i arbetsrätt.


Det nya kollektivavtalet ger direkt effekt, förutom själva förhandlingsrätten.
Avtalet innebär tre gånger längre semester och en begränsning av antalet tillfälliga anställningar till förmån för längre. De tillfälligt anställda ska också utbildas i arbetssäkerhet innan de påbörjar arbetet, något facket hoppas skakunna begränsa det höga antalet arbetsplatsolyckor.




Men om nu företaget hela tiden var så fackföreningsvänliga varför har det tagit så lång tid och varför fick facket inte ens komma innanför grindarna för dialog?
Varför stängde ni facket ute när ni ville ha kollektivavtal?

– Släpper man in en grupp på företaget måste man även släppa in andra grupper. Därför har vi sagt nej tack till facket i vår fabrik. De får prata utanför, vilket de fått göra i alla år.

Bill Street påpekar dock att det i amerikansk lagstiftning inte finns något som förhindrar att företaget kommer överens med facket utan myndighetsinblandning.


Sa jag att detta var ett dotterbolag till Ikea, Sveriges stolta internationella flaggskepp.

Bloggar:
Göran Johansson - Kollektivavtal i Danville
LO-bloggen - Låt oss slippa ”hålla facket borta-konsulter” i Sverige

Media:
Danville News 1 - När de vann omröstningen 27 juli, notera de antifackliga kommentarerna
Danville News 2 - 19 december
TCO-tidningen, Smålandsposten,
MediaCreeper