22 december 2011

Regeringen stänger en väg in på arbetsmarknaden.Lärarnas nyheter rapporterar att regeringen avslutar sin satsning på yrkeskomvux.
– Förkunskaperna bland deltagarna varierar – några har aldrig kört en truck och har inte ens körkort för bil, medan andra har lång praktisk erfarenhet utan att ha genomgått någon utbildning, säger Bengt-Göran Arnesson, lastbilschaufför, utbildad yrkeslärare och egen utbildningsföretagare sedan 1993
[...]
Tara Kamil har däremot siktet inställt på att jobba.

– Det gick bra att köra, men lite svårt att svänga. Det gör ont på händerna, jag behöver handskar. Nu ska jag söka jobb på fabrik!

Satsningen bestod av ett statsbidrag som gav kommuner som samarbetade med intagning inom sin region möjlighet att erbjuda fler platser. Satsningen skulle egentligen ha avslutats 2011 men nu fasas den istället ut över två år. Regeringen planerar att ersätta den nuvarande satsningen på yrkesvux med ett lärlingssystem för vuxna, eftersom ett sådant system inte lämpar sig för att utbilda stora grupper samtidigt kommer färre få ta del av den typen av utbildning.