13 december 2011

Carema gör ny charmattack - desperata?Carema har valsat runt i media ett bra tag nu gällande deras bidrag till vanvårdsskandalen på äldreboenden runt om i landet. Idag tar mängder av media och bloggar upp Carema Cares senaste charmoffensiv. En helsidesannons i DN. Inte nog med det, annonsen är dessutom finansierad av oss skattebetalare.

Men där står bland annat en formulering som jag med flera reagerar på.
Vi vill skapa en äldrevård med en kultur där inga fel accepteras även om omständigheterna är svåra.

Betyder det att fler anställda ska få sparken när de inte kan göra det som de borde kunna göra, men inte kan för att det inte finns tillräckligt med tid eller material?

De två (risk)kapitalisterna Magnus Lindqvist (Triton) och Henrik Kraft (KKR) säger också att nu ska de minsann skatta i Sverige genom att slopa upplägget med aktieägarlån.
– För att få till stånd en bra dialog kring kvalitet vill vi inte ha en diskussion om skatteupplägg. Även om det upplägg vi haft följer svensk lag har vi kommit fram till att det inte är lämpligt.

Om man menade allvar med detta så kanske det gick att ändra sig under det flertal år som man ännu inte hade ertappats med händerna i syltburken.

DN:s börsexpert menar dock att det här påverkar Carema mycket lite. Förtroendet för (risk)kapitalistbolag är mycket mer värdefullt och mycket mer i gungning nu.
De flesta övriga riskkapitalbolag har redan gjort den ändring som Triton och KKR nu ska göra i Carema. Men ändringarna görs bara i de bolag som är beroende av skattemedel.

Vilka effekter kommer det här att ha på Caremas verksamhet?

– Effekten blir liten. Avkastningen för ägarna blir möjligen något sämre, men deras investering i Carema är mycket mer beroende av att omvärlden får förtroende för att verksamheten fungerar bra.


Glöm dock inte bort att det här inte bara gäller Carema utan all skattefinansierad privatiserad välfärd för de snedvridna incitamenten finns där.


Media: Ab, Expr, SvD, DN 1, 2

Bloggar:
Alliansfritt Sverige - Hur M och Carema blåser skattebetalarna i 5 enkla steg
Högbergs tankar - Det kom ett mail från Carema via kommunalrådet
Ett hjärta rött - Nya M – toppstyrning, egenintresse och ljusskygga kopplingar
SvD Börsbloggen - En riskkapitalist gör ingen pudel