14 oktober 2011

Visstidsanställning används av H&M som ursäkt för att sparka fackliga



Dagens Arena:
En storstrejk har utbrutit på en fabrik som syr kläder till H&M i Kambodja. Anledningen är att arbetare uppges ha sparkats efter att de organiserat sig fackligt.


Upprinnelsen är att 20 personer har försökt att starta upp en facklig verksamhet. För detta har de blivit uppsagda. Men H&M går på företagets förklaring att de här var visstidsanställda och att de inte fått fortsatt uppdrag. Det här bestrider den fackliga organisationen.

Facket hävdar också att själva uppsägningen var olaglig eftersom arbetarna jobbat i mer än två år och därför hade rätt till en tillsvidareanställning.


Varför vill man då engagera sig fackligt? Ja, ett skäl kan ju vara att det är en mänsklig rättighet enligt FN. Men det faktum att de arbetar 12 timmar om dagen, 6 dagar i veckan i usel arbetsmiljö har gjort frågan akut. Det är dessutom inte första gången en underleverantör till H&M sparkar fackligt aktiva. Vad värre är att storföretagen gör gemensam sak. Vi skrev om ett mycket snarlikt fall som gällde Pumas underleverantör i kambodja.

Dessa metoder kan paradoxalt nog vara en positiv sak.

Kan det här vara en reaktion på ökad facklig organisering?

– Jag kan inte leda det i bevis. Men det finns tecken som tyder på det. Vi tittar just nu på ett till fall i Thailand där ett 30-tal fackligt aktiva för två veckor sedan fick sparken på Mölnlyckes fabrik. Det mycket väl vara så att arbetsgivarna nu reagerar när facken växer sig starkare, säger Erik Andersson.


När jag ser detta kan jag inte låta bli att tänka att Alliansens tidigare och kommande försämringar av arbetsrätten får en otäck logik i kampen mot facklig organisering. Införs dessa försämringar så kan Moderaterna lugnt luta sig tillbaka och fortsätta "försvara" LAS.

Slutligen är TCO mycket kritiska i sin remiss till regeringens svar på brott mot EU:s visstidsdirektiv.

Regeringen föreslår att den visstidsanställda som känner sig utsatt för missbruket själv ska kunna gå till domstol, som då ska avgöra om visstidsanställningen strider mot anställningsskyddslagen.

– Förslaget ställer ett oerhört högt krav på den enskilda arbetstagaren.



Bloggar:
Camilla Wedin

Media:
Arbetaren, Dagens Arena, Pnomh Penh Post,DN, Habit Sko & Mode
MediaCreeper