Den tragiska dödsmisshandeln på häktet Flemingsberg kunde ha undvikits. 28-åringen som är misstänkt för brottet var dokumenterat farlig och våldsam och skulle enligt ett beslut alltid övervakas av två vakter vid förflyttning. Men den 24-åriga kriminalvårdaren som misshandlades till döds fick eskortera mannen ensam. Gunilla Ternert, regionchef inom kriminalvården till SvD:
– Ja så var det, hon var ensam. Den utredning som ska göras får visa varför det var så, säger Gunilla Ternert, regionchef inom Kriminalvården.
Frågan är om det behövs några utredningar. SvD:
Personalen vid Sveriges häkten har i flera år varnat för att följderna av personalnedskärningar kan leda till att säkerheten äventyras. Så sent som i våras uttryckte personalen i Flemingsberg sin oro när den då nytillträdde regionchefen Gunilla Ternert kom till häktet för att närvara vid ett ”krismöte”. Kriminalvårdarna pekade bland annat på faran med att arbeta ensam med de intagna. I går var Ternert tillbaka på häktet. Hon mötte en ledsen, förtvivlad och upprörd personalgrupp.– I våras varnade vi för riskerna med nedskärningar och ensamarbete. Det hände ingenting. Nu har det värsta inträffat, var budskapet från personalen, berättar SvD:s källor.
Inte nog med att den 24-åriga kriminalvårdaren arbetade ensam. Hon hade heller inte fått gå kursen i självskydd, enligt Aftonbladet.
Källan berättar att personalen i våras hade tillgång till en självskyddsinstruktör, och en utbildningsdag planerades.– Men den ställdes in. Anledningen var att de intagna skulle ha yoga i lokalerna.
På häktet i Gävle pågår en tvist om ensamarbete nattetid. Gunilla Hellström, häkteschef, kommenterar tvisten så här i Gefle Dagblad:
– Huvudskyddsombudet har gjort en anmälan om ensamarbete till Arbetsmiljöverket. Men från arbetsgivarhåll anser vi att det inte rör sig om ensamarbete då ytterligare en anställd ser den andra genom en övervakningskamera, säger Gunilla Hellström.
På Flemingsberg övervakades den 24-åriga kriminalvårdaren också av en kollega via kamera. Men vad hjälpte det? Fackliga rättigheter kränks och personalens varningar viftas bort. Ska folk behöva dö för att sakernas tillstånd ska tas på allvar?
Media:
Aftonbladet, Svenska Dagbladet, Svenska Dagbladet 2, SVT (presskonferensen omedelbart efter dödsmisshandeln), SVT (Debatt i God morgon Sverige), ST.NU,
Länstidningen (södertäljedelen), Gefle Dagblad, Nya Wermlands Tidning, Dagens nyheter