19 oktober 2011

Alla strejkers moder i GreklandDagens Nyheter
Generalstrejken, som tidningen Ta Nea kallar ”alla strejkers moder”, är utlyst av två fackliga organisationer som representerar omkring hälften av Greklands fyra miljoner starka arbetsstyrka.
[...]
Paketet som parlamentet ska rösta om innehåller bland annat höjda skatter, sänkta löner och pensioner samt uppsägningar i den offentliga sektorn – reformkrav som Greklands kreditgivare ställer. Besluten ska tas vid en tidpunkt då den officiella statistiken visar att arbetslösheten klättrat till 16,5 procent.
[...]
Fackförbundsledaren Kostas Tsikrikas tycker att den grekiska socialistregeringen är inne på fel kurs.
[...]
– Det enda vi gör varje gång är att vänta på att trojkan ska meddela nästa nedskärning, säger Tsikrikas syftande på inspektörerna från EU, ECB och IMF.


Det är nyheten i media. Men hur ser det ut på gatan i Grekland. Det kan "Aktuellt i Grekland" berätta om på ett levande sätt. Här är en betraktelse som visar det absurda i den nuvarande situationen.
För det som nu pågår är fullständigt vansinnigt. Reformer, skatteförändringar, åtstramningar - visst, det behövs! Och borde ha gjort för kanske 20 år sen, lite i taget. Men just nu ska allt detta göras inom loppet av ett par månader! Löner sänks med flera hundra euro i månaden, extra besked om "skatteskulder" på flera hundra euro skickas ut som ska betalas in inom ett par veckor, en extra hög fastighetsskatt kommer snart att krävas in via elräkningen, barnbidrag och handikappbidrag tas bort, pensioner sänks med flera hundra euro i månaden, momsen höjs, 30.000 offentliganställda ska sägas upp. Ja, ni fattar. Och allt detta PÅ EN GÅNG!

Är det nån som fattar hur det här går ihop??