29 september 2011

Debatt i Svt om ungdomslönerna i kväll!Varje gång som Svenskt Näringsliv börjar känna en oro inför avtalsförhandlingarna så kommer den vanliga frågan upp, sänk minilönerna. Varje gång så använder man samma argument, att det skapar jobb åt unga.

Folkpartiet ställer nu in sig i ledet och ansluter sig till Centerpartiets linje vad gäller sänkta ingångslöner. Partierna menar att med sänkta löner för ungdomar kommer fler av de många arbetslösa i åldern 15-24 bli mer attraktiva på arbetsmarknaden.

Jan Björklund till SvD:

- Vi måste gå i den riktningen, och får inte rädas det som är kontroversiellt, om det är rätt och ökar chanserna för ungdomar att få jobb, säger Jan Björklund.
Hur lät då centerns argument? Här är ett exempel där CUF:s nya ordförande Hanna Wagenius uttalar sig, citerat i Camilla Wedins utmärkta inlägg.

Lösningen på problemet med ungdomsarbetslösheten är uppenbarligen inte att öka arbetsgivares risk vid anställning, eller att höja ingångslönerna ännu mer – det är precis det som försatt oss i den nuvarande situationen. Skulle då lösningen kanske kunna vara att istället ge människor möjligheten att själva välja vilka löneanspråk de vill ha på ett potentiellt jobb
Men som Camilla Wedin säger om Hanna Wagenius brist på förståelse:

För fattar gör hon uppenbarligen inte om hon tror att det bara är att själv förhandla upp sin lön om man redan från början gått med på en nivå under kollektivavtalen.

För sanningen är ju snarare att de avtalade lägstalönerna håller uppe lönenivån även för äldre anställda i dessa branscher. Lägstalönerna garanterar även att ett omvandlingstryck upprätthålls, det vill säga att jobb med lägre produktivitet slås ut. Lågproduktiva jobb ersätts av jobb med högre lön och bättre produktivitet och så utvecklas branscher.

Frågan man kan ställa sig, varför vill den borgerliga alliansen och Svenskt näringsliv ha tillbaka skoputsare och andra lågproduktiva jobb? Det är lite svårt att hålla borta tanken om herrskap och tjänstefolk.

Den frågan och andra kommer vi alla kanske få svar på när Svt Debatt diskuterar den höga ungdomsarbetslösheten och förslagen om sänkta ungdomslöner ikväll 22.00.

Där deltar bland annat VD för Svensk Handel, Dag Klackenberg; Jytte Guteland, Socialdemokratisk debattör samt inte minst vår vän Daniel Söderberg-Thalebi. Stolta och lite förbluffade kan vi berätta att en av oss skribenter fick ett samtal av Svt Debatts Belinda Olsson. Hon hade hittat inlägg av löntagarbloggen och undrade om vi kände någon ungdom som kunde ställa upp i programmet. Så i skrivande stund kan jag tänka mig att Daniel är någonstans i Göteborg och förbereder sig för sitt deltagande i debatten. Daniel är aktiv i ung vänster samt har fungerat som skolinformatör för Handels. Det ska bli spännande att se hans sakliga och skarpa debatterande ikväll!

Vi kommer sitta klistrade och kommentera live under programmet. Så följ oss på twitter på #Lontag, #VonnaLi samt #klasskamp. Eller följ #svtdebattLänk

Kom ihåg. 22.00 på Svt 1Läs mer:
Lägstalöner och den svenska modellen -Rapport från Handels


Unga har inget att tjäna på sänkt krogmoms

Sänkta ingångslöner dåligt för alla löntagare