29 september 2011

Unga har inget att vinna på sänkt restaurangmoms


"Om fler kan äta ute kan fler komma in". Så löd rubriken på ledaren i Svenska Dagbladet för ungefär ett år sedan. Ledaren ifråga handlade om den moms som fortfarande ligger och tynger på restaurangbranschen och som uppenbarligen är anledningen till att människor, med ungdomar i spetsen, inte får några jobb. 8000 nya jobb skulle skapas genom en halvering av restaurangmomsen, så gick tongångarna då.
Ett år senare håller regeringen fortfarande hårt på sitt 5,4 miljarder dyra förslag om momssänkningen. Maud Olofsson förklarar förslaget på en pressträff:
Syftet med sänkt restaurangmoms är att öka möjligheten för unga. Vilka effekter det får beror mycket på konjunkturen. Vi tror att det här är helt rätt åtgärd nu eftersom arbetslösheten fortfarande är på en sådan hög nivå
Regeringen räknar emellertid nu egentligen bara med att skapa 3500 nya jobb genom sänkningen – en siffra som man på konjunkturinstitutet ställer sig skeptisk till.

Resonemanget är ganska lustigt om man roar sig med att likna förslaget om sänkt restaurangmoms med sänkningen av arbetsgivaravgifterna för unga. Den sänkningen kostade ungefär 2 miljarder och skulle ge många hoppfulla arbetslösa unga jobb. Ett år efter den reformens genomslag gjordes en omfattande undersökning kring detta av HRF och Handels, i vilken det visade sig att andelen unga anställda istället hade sjunkit något. McDonalds, en av de största arbetsgivarna för ungdomar i Sverige, hade då gjort vinster på flera miljoner utan att behöva anställa fler.

Var pengarna tog vägen - de pengar som utgjorde det medel som skulle användas till fler anställningar - kan man ju bara spekulera i. Kanske ligger de och skramlar på bankkonton i skatteparadis. Kanske betalar de semesterresor till Bali, nya sportbilar och ett par lyxvillor som sedan renoveras med ROT-avdrag. De arbetslösa ungdomarna på den iskalla svenska arbetsmarknaden får iallafall aldrig ta del av dem. Och i och med det blir den naturliga frågan vad som ska hända med de ekonomiska medel som sparas in då restaurangmomsen sänks. För ökar anställningarna inte då, ja då har regeringen åter igen lyckats med konststycket att kasta skattebetalarnas kronor och ören rakt ned i VD-fickor.

2008 befann sig strax över 20% av alla ungdomar mellan 15 och 24 år i arbetslöshet. 2009 hade den siffran ökat till strax under 25% och under 2010 stegrade den iväg till över 27%. Siffrorna visar en sak klart och tydligt. Regeringen har ingen aning om hur man bekämpar arbetslöshet bland unga.


/Jenny Bengtsson - Vår nyaste bloggstjärna


MediaCreeper