6 september 2011

Det ska löna sig att arbeta? Nej, det ska löna sig att anställa Fas 3-are

Jag blir idag uppmärksammad på "hur det var tänkt" med arbetslinjen och fas 3.

Det är Håkan Nilsson som bloggar på Norran om hur det går till i hans vardag som bland annat sektionsordförande i Kommunal Skellefteå.
Förra veckan var jag hos en arbetsgivare och förhandlade om arbetsbrist och att en person var tvungen att sägas upp. Idag ringer man från arbetsförmedlingen och vill samråda om inplacering av 2 st Fas 3 placeringar hos samma arbetsgivare. Arbetsförmedlingens tjänsteman hade full förståelse att vi sa nej till inplacering hos den arbetsgivaren. Frågan som man kan ställa sig, hur tänkte arbetsgivaren?
Men det här skulle alltså inte stoppas om inte arbetsförmedlingen skötte sitt åtagande att kolla med facket. Något som inte alls händer regelbundet.

LO-tidningen skriver:
Facket har ingen vetorätt. Ytterst är det Arbetsförmedlingen som bestämmer om fas 3-platserna. Och alla handläggare bryr sig inte om vad facket tycker.

– En del handläggare respekterar vår uppfattning, andra struntar i vad vi säger. Ibland får jag reda på det ändå finns folk i arbetsmarknadsåtgärder där vi har sagt nej, berättar Ing-Britt Hedlund.
Vidare läsning: