2 augusti 2011

Bättre att vara rik och frisk...I nyheterna de senaste dagarna ser vi tydliga tecken på att vi är på väg mot ett samhälle som skulle kunna sammanfattas ”det är bättre att vara rik och frisk än sjuk, arbetslös och fattig.
Det är förstås alltid bättre att vara rik och frisk men här är tre exempel på att detta accentueras just nu.

Det har aldrig varit färre än nu som är berättigade till a-kassa. Arbetsförmedlingens analyschef tänker tillsätta en arbetsgrupp för att utreda orsakerna. Kanske är det så enkelt som Anders Borg sa 2006.

Delar av skattesäkningen på 37 miljarder ska finasieras genom sänkt a-kasseersättning. "Vissa kan uppleva tuffare levnadsvillkor, det är bara att beklaga"


För ett år sedan ändrades reglerna för egenföretagare. Det blev obligatoriskt med minst sju dagars karens. Innan dess kunde man välja mellan 1-30 dagars karens.
Denna ändring har lett till en 50-procentig minskning från 31 000 till 15 000 egenföretagare som ens ser möjligheten att sjukskriva sig. Däremot ökar sjuknärvaron.

Enligt förslag från Socialdepartementet ska gränsen för högkostnadsskyddet vid besök inom öppenvården höjas från 900 kronor till 1.100 kronor och för läkemedel från 1.800 kronor till 2.200 kronor.

Företagarvänlig politik? Snarare en politik där det allt överskuggande syftet blir tydligt. Skattesänkningar till döds och ett
Samhälle där ”människor rustar sig för otrygghet, de som kan alltså.
Men vill verkligen alla allianspartier ha det så här?


Rekommenderad läsning! Storstad - Breaking, incitament funkar!

Bloggar i ämnet:

Martin Moberg - Sjuka sjukförsäkringen en hämsko för egenföretagare, Alliansfritt Sverige - Egenföretagare tvingas jobba trots sjukdom, Olas tankar - Företagarna pinkar i sängen och klagar när det blir kallt, Niklas´s Postereus - Varför ska en städare bli egenföretagare Reinfeldt?

Media: SR Ekot, SvD, Expressen, DN, Företagarna

Företagarnas rapport