11 juli 2011

Dödsolycka på Sandvik nu utredd - ger globala arbetsmiljöförbättringarDagens Arbete:
13 juni förolyckades två elektriker när de skulle göra en felsökning på en ugn nere i källaren på Smältverk 08 på Sandvik.

- Många är djupt bedrövade. De två männen var väl kända, de hade jobbat här mellan 30-40 år.


En teknisk utredning har gjorts av Sandvik. Den tekniska undersökningen visar nu efter 25 dagars stopp i produktionen att det var ett kabelbrott som orsakade att gasen läckte ut i ugnen och vidare ner i källaren.

Produktionen är från och med i dag i full gång på anläggningen efter att ha legat nere sedan olyckan. Olyckan utreds också av Arbetsmiljöverket och av polisen.

– Systemet är ju konstruerat för att inte kunna läcka. Men uppenbarligen var riskerna underskattade, säger Tomas Kärnström, IF Metalls huvudskyddsombud på Sandvik..

– Nu har rutiner gjorts om, det har satts in fläktar med mera. Detta gäller ju inte bara här på företaget, det gäller Sandvik över hela världen – argongas är vanligt.


Claes Petersén på Arbetsmiljöverket säger till P4 Gävleborg den 16 juni:

Systemet som Sandvik använder för att förvara gasen är relativt nytt, det är från år 2008. Och enligt Claes Petersén så ska det vara så pass säkert att man inte ska behöva några andra säkerhetssytem.

- Man har bland annat ett avblåsningssystem som ska se till att gasen släpps ut på ett ofarligt ställe om det skulle bli ett övertryck i systemet.

Borde man inte ha haft ett varningssystem för att syrebristen blev för stor?

– Jag kan inte avgöra det. I vissa system sätter man in gasolvarnare men det är inte självklart i det här systemet, säger Claes Petersén.


Även Titanic sas vara osänkbart. Systematiskt förebyggande arbetsmiljöarbete kan aldrig vara för noggrant.


Media: Dagens Arbete, Arbetarbladet


Rekommenderad läsning:
Alliansfritt Sverige - Lärarförbundet kritiskt till nya friskoledirektiven

Martin Mobergs betraktelser - Om en sågning av förslag till obligatorisk a-kassa och en duckande arbetsmarknadsminister

Lars Bäck - Livspusslet kan aldrig läggas individuellt