10 juni 2011

Regeringen får vika sig för oppositionen
Det händer mycket i politiken nu, mycket som inte Alliansen är så glada över. I går togs beslutet om att inga fler ska placeras i Fas3, i alla fall inte under tiden regeringen har på sig att komma med nya förslag som leder till jobb.

Detta är en liten delseger åt rätt håll. Vuxna människor ska inte behandlas som handelsvaror som oseriösa aktörer kan tjäna grova pengar på. Vuxna människor med bra utbildningar och långa arbetsliv bakom sig, ska inte heller behandlas som andra klassens medborgare. Att tvingas ta en sysselsättningsplats i Fas3, med arbetsuppgifter som inte stimulerar hjärnan och som inte leder till jobb och som framförallt inte ingår i kollektivavtal eller ger en skälig ersättning, ska givetvis stoppas.

I går togs även beslutet i riksdagen om utskottsinitiativet när det gäller sjukförsäkringen, opinionen vill bland annat förlänga den bortre tidsgränsen på 2.5 år.
SvD har gjort en bra sammanfattning om vad som gäller:

” Den bortre tidsgränsen på 2,5 år för tillfällig förtidspension eller sjukskrivning ska efter en individuell bedömning kunna skjutas ännu längre bort. Den nya regeln innebär också att man ska ta hänsyn till fler skäl än vad som finns i dagens regelverk. Exakt vilka de nya skälen har dock inte regeringen angett. Det får en framtida prövning avgöra. ”


De vill även att alla som blivit av med sina ersättningar, ska få dessa tillbaka:
” De så kallade nollklassade ska återförsäkras så att de får en ersättning som ligger i nivå med vad de hade tidigare. De rödgröna anser att den ersättning på cirka 5 000 kronor som regeringen vill införa är alldeles för låg.”


Det är mycket bra att det nu börjar hända saker inom sjukförsäkringen för som det är nu, så händer följande när man blir utförsäkrad:
Har man blivit utförsäkrad så nollas man, även i A-kassan. Det innebär att den enda försörjningen är via socialen och ansöka om försörjningsstöd. När man sedan eventuellt får ett jobb, får man börja från början, får man eller kan man bara t.ex. jobba deltid, så grundas alla försäkringar på den inkomsten. De blir alltså dubbelt "straffade". Så länge man inte är utförsäkrad baseras SGI (sjukpenninggrundande inkomst) på vad du tidigare tjänat. Skulle du sedan bli sjukskriven igen och komma in i systemet, så har du alltså lägsta beloppet dvs. 223kr/dag från F-kassan. Så är det för de flesta som åkt ur och hamnat i Fas3. Det påverkar även A-kassan om man har låg lön, när man ska bygga upp ett nytt arbetsvillkor.

De som inte kan ta en Fas3 plats, på grund av att de är så sjuka, tvingas till försörjningsstöd. Det innebär att du måste sälja allt du äger och har av värde, samt att en eventuell sambo/man/kvinna eller vuxet barn med inkomst, läggs i hop med din. Alltså ska andra i hemmet försörja dig. Detta blir i slutändan en form av lönedumpning, för när man är i den sitsen har man inget val och får ta de jobb man eventuellt kan få, till vilket pris som helst. Kan man inte det, så ser många ingen annan utväg än att ta sitt liv. Detta har vi sett löpsedlar på allt sedan de nya försäkringsreglerna infördes.

Så det är bra att opinionen nu agerar och försöker få tillstånd förändringar både med jobb och utvecklingsgarantin och med försäkringskassans regler. Det handlar om allas vår trygghet om/när olyckan är framme. Sjukdom, arbetslöshet och olyckor drabbar tyvärr alla någon gång i livet. Att tvingas leva och behöva ta emot pengar från A-kassa eller sjukkassa är inget någon önskar och det är en psykisk press, mitt uppe i allt annat som det innebär att vara sjuk eller arbetslös.

Alla som är friska och har ett arbete, har nog svårt att sätta sig in i hur det är att leva på så lite pengar som det rör sig om i våra ”trygghetssystem”. Att bli förnedrad och behöva vända ut och in på sitt liv på grund av att man ingen inkomst har, det är det värsta en vuxen kan råka ut för. Att inte kunna göra ”rätt för sig” är den värsta fasan av alla. Så det är inte konstigt att Jobb och utvecklingsgarantins 3 steg heter just fas.